Másodfokon elutasította a bíróság a NIMFEA Természetvédelmi Egyesület keresetét, amelyben közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt indított pert a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága ellen, mert a felperes nem határozta meg a kért adatok pontos körét.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság illetékes bírói tanácsának szóbeli indoklása szerint az erdőgazdálkodási szabályok megsértése mindig konkrét magatartással vagy annak elmulasztásával valósul meg, és a felperes részéről konkrét adatszolgáltatásra vonatkozó, egyértelmű kérelem sem az alpereshez írt levelében, sem a keresetében nem volt.

A másodfokú bíróság az indokok alapján az első fokú határozatot megváltoztatta, és az egyesület kérelmét teljes egészében elutasította.

A bíróság ugyanakkor leszögezte: a tanács az alperes jogi képviselőjének keresetét is elutasította, melyben üzleti titokra hivatkozással kérte a kereset elutasítását.

A NIMFEA Természetvédelmi Egyesület 2008. februárban indított pert a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága ellen közérdekű adatok kiadása miatt. A hatóság ugyanis kérésük ellenére nem adott tájékoztatást az állami tulajdonú Dalerd Zrt.-ről, az ellenük az erdőgazdálkodási előírások megsértése miatt 2002 óta indult eljárásokról. A felperes képviseletét a Védegylet jogsegélyszolgálata látta el.

Sallai R. Benedek, a NIMFEA Természetvédelmi Egyesület ügyvezetője az ítélethirdetés után az MTI-nek elmondta: a civil szervezet az erdők védelmével foglalkozó tevékenysége során kíváncsi arra, hogy az állami erdőgazdálkodók miként veszik figyelembe az erdészeti és természetvédelmi előírásokat. Az ügyvezető szerint az első fokú döntés adatvédelemmel kapcsolatos döntés, amit a másodfok is helyben hagyott, tehát az adatvédelmi törvény alapján kötelező kiadni minden erdőgazdálkodással kapcsolatos adatot.

Sallai R. Benedek kiemelte: az ítélet szerint a kérelmet pontosan kell megfogalmazni, és pontosan kell az adatfajtákat megkérni.

Hozzátette: megvizsgálják, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak-e.