Szilvia svéd királyné jelenlétében ünnepélyesen csatlakoztak az Európa Tanács “Vessünk véget a gyermekek testi fenyítésének! ” című felhívásához a Stockholmban 2008. szeptember 8-10. között zajló konferencián résztvevő államok képviselői. Ezzel egyúttal támogatják az ENSZ főtitkárságának a gyermekek elleni erőszakról szóló ajánlását is. A dokumentumot Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára, a magyar delegáció vezetője írta alá kedd délelőtt.

A stockoholmi konferencia célja, hogy az Európa Tanács “Építsük Európát a gyermekekkel a gyermekekért” címmel 2007-ben elindított programjának 2009-2011-re szóló stratégiáját kidolgozza. Az Európa Tanács jövőbeli feladatait is meghatározó Stockhlomi Stratégia hozzájárul a gyermekek jogainak, részvételének, a gyermekbarát politikák és igazságügy létrejöttéhez. A résztvevők részletesen áttekintik a gyermekek elleni erőszak kezelésének stratégiai megközelítéseit, a nemzetközi együttműködés tapasztalatait, a nemzeti akciótervek összehangolásának lehetőségeit, a jó gyakorlatokat. Nagy hangsúlyt kap az erőszak, a bántalmazás és zaklatás elleni, az internet által is közvetített abúzus elleni vedelem.

A konferencián részt vesz dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, dr. Katonáné dr. Pehr Erika, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője, valamint Debreczy Márta vezető főtanácsos.