Immár a hetedik olyan bírósági ítélet született meg tegnap, amely elmarasztalta magyar államot a 2006 őszi tömeges rendőri–bírósági jogtiprások miatt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság nem jogerősen 1,6 millió forint és kamatainak megfizetésére kötelezte a magyar államot egy kártalanítási ügyben. Fodor Gábor egyetemistát 2006. szeptember 21-én hajnalban „vadászta le” a rendőrség a Nyugati téren, holott ő a tüntetésekben nem vett részt, és csupán az Oktogonra szeretett volna eljutni, ahol egy ismerősével találkozott volna. A fiatalembert több rendőr teperte le a földre, rátérdeltek a fejére, tonfával és ököllel ütlegelték, de sok, szerencsétlenebbül járt társával ellentétben könnyebb sérülésekkel megúszta a bilincselést. Közel két hetet töltött előzetes letartóztatásban (éppen a PKKB döntése alapján), ezalatt a fogdaőrök többek között bántalmazták, meztelenül guggoltatták, megalázták őt.

A csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak gyanújával indult nyomozást csak közel egy év múlva szüntették meg ellene. Más úgymond „zavargó” társához hasonlóan a bűntetlen előéletű, egyetemista Fodor Gábort is köztörvényes bűncselekményekkel gyanúsított emberekkel egy cellában tartották fogságban. Pertársa ügyében idén decemberben várható ítélet, mivel a bíróság a szintén 11 napos előzetes letartóztatást ártatlanul és megalapozatlanul elszenvedő egyetemista pszichés károsodása megállapítása érdekében szakértőt rendelt ki.

Az államot képviselő Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) az első fokú ítélet ellen várhatóan fellebbez, így az nem jogerős, ugyanakkor a mindkét felperes kétmilliós kártalanítási igényéből 400 ezret elismert, és azt hamarosan ki is fizeti. A sértetteket képviselő Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője elmondta: elégedettek az ítélettel és iránymutató jelentőségűnek tartják, mivel a bíróság kellő súllyal vette figyelembe azt, hogy törvénnyel eddig soha összeütközésbe nem került, rendezett családi hátterű fiatalok egy széles társadalami megrázkódtatást kiváltó állami megtorlási gépezet szenvedő áldozatai lettek, ügyük ezért a köztörvényes kategórián kívül esik.

Ismert, idén már öt kártérítési ügyben marasztalta el a bíróság nem jogerősen a rendőrséget. Ezen felül jogtalan fogvatartás miatt két meghurcolt fiatal lány már jogerősen is kártalanítási pert nyert az állam ellen (Cs. Lívia 1,1, míg G. Laura egymillió forintot kapott), illetve a múlt héten részperegyezés alapján egymillió forint kártalanítást kapott egy közel két hónapot szintén ártatlanul és megalapozatlanul előzetes letartóztatásba került, szintén a rendőrség által 2006. szeptemberében “levadászott” fiatalember. (részletek)