A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a System Consulting Zrt. irányítást szerezzen a Vértesi Erőmű Zrt. felett.

A System Consulting Zrt. 2008 májusában vásárolta meg a Vértesi Erőmű részvényeinek 98,178 százalékát. A vevő által irányított vállalkozás-csoport (a továbbiakban: System-csoport) fő tevékenysége a villamosenergia kereskedelem. A csoport a villamosenergiát 1995. és 2001. között kizárólag ukrán importból, az Ukrinterenergo nevű vállalattól szerezte be, és azt re-export keretében értékesítette. A későbbiekben az ukrán forrást egyéb kelet- és nyugat-európai források is kiegészítették, majd 2003-tól ezekhez magyar források is társultak, miután a System Zrt. megkapta a Magyar Energia Hivataltól a villamosenergia kereskedelmére és határon keresztül történő szállítására vonatkozó engedélyeket. A System-csoport részesedése a magyarországi villamosenergia nagykereskedelmi értékesítésből 7 százalék.

A Vértesi Erőmű Zrt. által irányított vállalkozás-csoport (a továbbiakban: Vértesi-csoport) meghatározó tevékenysége a villamosenergia termelése és annak nagykereskedelmi értékesítése, részesedése a magyarországi nagykereskedelmi villamosenergia értékesítésből 3,7 százalék.

A GVH nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre, vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását, vagy fejlődését az érintett piacon. Az összefonódásban résztvevő két vállalkozás-csoport azonos tevékenysége a villamosenergia nagykereskedelmi értékesítése. Ezen piac esetében azonban Magyarország egész területén, mint érintett földrajzi az érintett vállalkozás-csoportok együttes részesedése nem éri el a kritikusnak minősülő 20 százalékot.