Nyilvánosságra kell hozni a kétoldalú megállapodásokat, ez igaz lehet az amerikai vízummentességi programhoz kapcsolódó egyezményekre is – mondta Nikiforos Diamandouros európai ombudsman hétfőn.

Az egyeztetések egy bizonyos szintjén szükség van arra, hogy megfelelő távolságot tartsanak a tárgyaló felek a nyilvánosságtól, annak érdekében, hogy sikeresek legyenek a megbeszélések. Azonban ha megszületik egy megállapodás, akkor azt teljes egészében nyilvánosságra kell hozni – közölte az amerikai vízummentességre vonatkozó kérdésre válaszolva, általánosságban nyilatkozva Nikiforos Diamandouros.

A nemzetbiztonsági kérdéseket tartalmazó megállapodások egy részét is nyilvánosságra lehet hozni megfelelő adatvédelmi vizsgálat után – tette hozzá.

Nikiforos Diamandouros kiemelte: nincs konkrét információja az Egyesült Államok és az európai tagországok közötti vízummentességi egyeztetésekről, és ezeket hivatalból nem is vizsgálhatja. Európai ombudsmanként így nem valószínű, hogy foglalkozik majd a kérdéssel abban az esetben, ha a tagországokban nem hozzák nyilvánosságra a vízummentességhez szükséges megállapodásokat – mondta.

A vízummentességi programhoz csatlakozó országoknak alapvetően két egyezményt kell megkötniük az Egyesült Államokkal: a terroristagyanús személyek adatainak cseréjéről és a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást. Az előzőt már aláírta Magyarország, a második egyezményről még tárgyalnak a felek.