A Honvédelmi Minisztérium tudomásul veszi, hogy a jövő nemzedékek ombudsmanja részt vesz a Tubes-perben – közölte a tárca az MTI-vel, azt követően, hogy szerdán Fülöp Sándor megjelent a radarper budapesti tárgyalásán.

“A Honvédelmi Minisztérium tudomásul veszi és tiszteletben tartja a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának azt a mai döntését, hogy beavatkozóként részt vesz a Fővárosi Bíróságon folyó Tubes-perben. Dr. Fülöp Sándor így meggyőződhet arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium az elővigyázatosság elvét maximálisan figyelembe véve tervezte meg és engedélyeztette a Tubes-tetőre tervezett lokátor állomást” – írta közleményében a honvédelmi tárca.

A minisztérium egyúttal arra kérte az ombudsmant, hogy majd álljon az élére annak a monitoring-csoportnak, amelynek létrehozását a tárca kezdeményezte a beruházás ellenőrzésére. A Honvédelmi Minisztérium, a radar megépítésekor olyan mobil műszeres ellenőrző hálózatot is telepít majd Pécs több pontjára, amellyel folyamatosan figyelemmel tudják kísérni a pécsiek a lokátor környezetre gyakorolt hatását – tette hozzá a szaktárca.

A májusban kezdődött Tubes-per soron következő tárgyalását szerdán tartották a Fővárosi Bíróságon. A tárgyaláson Fülöp Sándor ombudsman is megjelent és bejelentette, hogy felperesi oldalon, tehát a civil szervezetek oldalán belép a perbe.

A Honvédelmi Minisztérium és a civilek pere május 9-én kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A felperesek a radar megépítéséről szóló miniszteri határozatot támadták meg. A több tucatnyi felperes között van helyi civil és környezetvédő szervezet, Pécs megyei jogú város önkormányzata, továbbá magánszemélyek.

Korábban, a közigazgatási eljárásban az első fokon eljáró katonai építésügyi hatóság, majd pedig másodfokon a honvédelmi miniszter is engedélyezte a Tubes tetején lévő katonai híradó objektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését.

A Honvédelmi Minisztérium közölte, hogy a jogerős építési engedély végrehajtását mindaddig nem kezdi meg, amíg a civilek által indított közigazgatási perben jogerős ítélet nem születik.