Közérdekű adatnak minősülnek a Centrum Parkoló Rendszer Kft. parkolási díjakból származó bevételei és kiadásai – mondta ki csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A kft.-nek a bírósági döntés szerint 15 napon belül ki kell adnia a Látkép Egyesületnek azt, hogy 2007-ben és 2008-ban a bevételekből mennyit fordított személyi kiadásokra és mennyi jutott a fővárosi önkormányzatoknak.

A bíróság kötelezte a céget arra is, hogy adja ki a 2008-at megelőző öt év egymillió forint feletti kifizetéseinek adatait, mindezzel részben helyt adott az egyesület keresetének.

Fónyiné Kazareczki Andrea bíró az indoklásban elmondta: a kft., amely közfeladatot lát el, közérdekű adatok kiadását tagadta meg. Egy gazdasági szervezet, ha egy önkormányzattal vagy másik, önkormányzati feladatot ellátó szervezettel szerződik, számítania kell arra, hogy a feladattal kapcsolatos adatokról a nyilvánosság előtt számot kell adnia – tette hozzá.

A Centrum Parkoló Rendszer Kft. képviselője ezúttal sem jelent meg a tárgyaláson.

Baltay Levente, az egyesület jogi képviselője az MTI-nek elmondta: a szervezet másodszor fordult bírósághoz, miután nem kapta meg a kért adatokat a parkolási cégtől. Emlékeztetett: egy korábbi pert – ugyancsak nem jogerősen – az egyesület már megnyert a kft.-vel szemben. Az ebben született ítélet arra kötelezi a társaságot, hogy a 2000 és 2006 közötti időszak bevételi és kiadási adatait közölje az egyesülettel.

Az ügyvéd szerint várható ítélet született. Elmondta: bár számít arra, hogy az alperes kft. fellebbezést nyújt be, bízik abban, hogy a budapesti polgárok rövidesen megtudhatják, mire fordítják a parkolóautomatákba bedobott forintokat.