A Fővárosi Bíróságnak (FB) nem érdeke és nem célja az eljárások lassítása – közölte a bíróság csütörtökön az MTI megkeresésére.

A Népszava csütörtökön megjelent számában azt írta: a jelek szerint az FB késlekedése hátráltatja a Magyar Gárda feloszlatását célzó per folytatását, és ugyanez az oka annak is, hogy tovább tart a “jogi bújócska” a turulszobor ügyében.

A gárda perét tárgyaló FB régóta arra hivatkozik: a bírócsere utáni újabb tárgyalás kitűzése azért késik, mert a beavatkozni kívánó felek ügyében nem döntött a Fővárosi Ítélőtábla. Az ítélőtábla elnökhelyettese szerint azonban még meg sem kapták az iratokat az FB-től. Ugyanez az oka annak is, hogy még nem foglalkoztak a turulszobor ügyével sem – olvasható a cikkben.

A Fővárosi Bíróság a napilap cikkére reagálva az MTI megkeresésére azt közölte: a Magyar Gárda-perben az ügy új bíróra lett kiszignálva, “akinek időre van szüksége az iratok áttekintéséhez és a polgári perrendtartás szabályainak megfelelő eljárási cselekmények megtételéhez”.

“A bíróságnak minden – felperesi vagy alperesi oldalon beavatkozni kívánó, de elutasított – érintettet ki kell értesítenie, akiknek 15 napjuk van arra, hogy ezzel kapcsolatban észrevételt tegyenek. Ez az eljárás van jelenleg folyamatban és ezért a Fővárosi Ítélőtáblára csak akkor terjeszthetőek fel az iratok, ha minden érintett beavatkozási ügyét ezen a módon lezárták” – tették hozzá.

Hangsúlyozták: a bíróságnak nem érdeke és nem célja az eljárás lassítása. A bíróság kötelessége a törvény által előírt eljárási cselekmények betartása – jelezték.

Felhívták a figyelmet arra: a Magyar Gárda perét és a turulszobor ügyét “semmiképpen nem szerencsés összemosni”.

Mint írták, a XII. kerületi önkormányzatnak az építésügyi hatóság határozatának felülvizsgálata tárgyában, “a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal ellen indított ügyében a felperes fellebbezésével kapcsolatban a bíróság más eljárási intézkedést tett”. “Az erről szóló végzés kézbesítése a felek részére folyamatban van – a felperes a végzést még nem vette át -, ezért annak tartalmáról tájékoztatást nem adhatunk” – közölték válaszlevelükben.

“Természetesen a Fővárosi Bíróság is tisztában van a két ügy közérdekű tartalmával, azonban hangsúlyozni szeretnénk azt is, hogy az ügyek törvényes menetét nem lehetséges befolyásolni, az eljárási cselekmények olykor lassúak, de szükségesek” – tették hozzá.

A Fővárosi Bíróság megjegyezte: “Természetesen semmilyen ellentét nincs a Fővárosi Bíróság és a Fővárosi Ítélőtábla között”.