Az Európai Bizottság úgy döntött, lezárja az orvoslátogatókat foglalkoztató gyógyszergyártó vállalatok gyógyszer-ismertetői tevékenységét szabályozó magyar jogi rendelkezéssel kapcsolatban indított eljárást.

A szóban forgó rendelkezést a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény tartalmazza (36. § (4) bekezdés). E rendelkezés értelmében a gyógyszergyártó vállalatoknak valamennyi általuk foglalkoztatott képzett gyógyszerismertető személy tevékenysége után évi ötmillió forintot (hozzávetőleg 20 000 eurót) kell fizetniük. Az indított vizsgálat arra kereste a választ, hogy az említett fizetési kötelezettség összhangban van-e az EK-Szerződés 43. és 49. cikkével, amelyek a letelepedés szabadságát, illetve a szolgáltatások belső piacon történő szabad mozgását írják elő.

A Bizottság lezárta az ügyet, mivel a magyar Alkotmánybíróság 2008. június 16-i határozatában megsemmisítette a szóban forgó rendelkezést.

A tagállamokat érintő jogsértési eljárásokkal kapcsolatos legújabb információk a következő internetcímen találhatók: http://ec.europa.eu/…index_en.htm