Szankciókat kell bevezetni Olaszország ellen a romák ellen irányuló intézkedések miatt – mondta Soros György az Európai Bizottság és a Soros Alapítvány által szervezett roma konferencián Brüsszelben. Olaszország az elmúlt hónapokban előfordult súlyos bűncselekmények miatt szánta rá magát, hogy ujjlenyomat-nyilvántartást hoznak létre, melyben felnőttek és gyermekek adatai egyaránt szerepelni fognak.

„Az ujjlenyomat-vétel teljesen elfogadhatatlan, és véleményem szerint jogellenes is. Remélem, hogy az Európai Bíróság fellép az intézkedés ellen” – mondta a Nyílt Társadalom Intézetet megalapító magyar származású milliárdos. Soros szerint félő, hogy az olasz intézkedés követendő példává válik Európa többi országa számára.

Az utóbbi hónapokban több olyan bűncselekmény is borzolta a kedélyeket Olaszországban, melyet az országban illegálisan tartózkodó romák követtek el. Silvio Berlusconi miniszterelnök ezt követően jelentette be, hogy az olasz hatóságok ujjlenyomatot fognak venni a romáktól. A bejelentést emberi jogi szervezetek hevesen kritizálták, és a múlt század harmincas éveinek fasiszta diktatúráihoz hasonlították a római vezetést. Az Európai Bizottság ugyanakkor szeptember elején zöld utat adott a kezdeményezésnek.

A brüsszeli konferencián politikusok, roma és egyéb nem kormányzati szervezetek vettek részt. Az eseményt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nyitotta meg, akinek a beszédét tiltakozók többször is félbeszakították. A rendezvény azzal a céllal szervezték, hogy felhívja a figyelmet a kilencmilliós európai roma népesség problémáira.

A konferencián Barroso jelezte, hogy a Bizottság által benyújtott megújult szociális menetrend kiemelten kezeli a diszkrimináció elleni fellépést, ugyanakkor – sokak várakozása ellenére – a rendezvényen nem került sor egy átfogó európai roma-politika bejelentésére.

Egy friss Eurobarometer kutatás szerint az európai országokban a romáknak kell a legtöbb diszkriminációval szembe nézniük.