A 13. havi illetményről vitáztak a képviselők hétfőn a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvénymódosítás részletes vitájában az Országgyűlésben.

Pósán László (Fidesz) elmondta: a 13. havi illetmény kifizetésének módosításával kapcsolatban a minisztériumtól azt a tájékoztatást kapták, hogy a korábbi időszakban bekövetkezett reálkereset-romlást kívánták ellensúlyozni azzal, hogy 12 hónapra szétosztják a 13. havi illetményt, most pedig ennek visszamódosítása következik be.

Hozzátette: arra, hogy milyen bérváltozásokat prognosztizál a tárca, nem kaptak választ.

Ha korábban a reálbércsökkenést kellett ily módon kompenzálni, akkor most a reálbérváltozásról lehet majd szó – vélekedett.

A szocialista Rózsa Endre elmondta: a közalkalmazottak több alkalommal felvetették, hogy az 1992-től meglévő 13. havi juttatáshoz nem tudnak hozzájutni karácsony előtt. Most tette lehetővé a jogalkotás, hogy 2009. december 20-a előtt történjenek meg ezek a kifizetések. Természetesen lesznek olyanok, akik az eddigi havi kifizetésből adódóan csökkenést fognak érzékelni – jegyezte meg.

Pósán László szerint, ha a 13. havi bér kérdése szimplán rendbetételt jelentene, akkor ezt a kormány már jóval hamarabb megtehette volna. Mint mondta, nem érti, miért kellett korábban béremelésnek álcázni, hogy a 13. havi kifizetést széthúzzák 12 hónapra.

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára zárszavában ismertette azokat a változásokat, amelyeket a törvénymódosítás eredményez, például a vezetői kárfelelősség egyértelműbbé tételét.

Az ülést vezető elnök a részletes vitát lezárta, a módosító javaslatokról várhatóan a jövő heti ülésén határoz az Országgyűlés.