Nem hivatalos szakértői testület alakult az MSZP-frakcióban a vagyonosodási vizsgálatok szabályainak felülvizsgálatára.

A frakció néhány tagja külső szakértők bevonásával vizsgálja majd az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hatóság (APEH) jogalkalmazását e területen.

A képviselőcsoport költségvetési munkacsoportja hétfőn este Keller László pénzügyi államtitkár részvételével tárgyalta a kérdést, és ott vetődött fel a testület létrehozása.

A probléma azután került napirendre, hogy Bárándy Gergely képviselő augusztus közepén írásbeli kérdéssel fordult a pénzügyminiszterhez, mert szerinte újra kellene gondolni az APEH vagyongyarapodási vizsgálatra vonatkozó eljárási szabályait, ugyanis azok több helyen is ütköznek a jogelvekkel, és sokszor irracionális követelményeket támasztanak adózókkal szemben.

Veres János pénzügyminiszter válaszában leszögezte: nem tartja szükségesnek a hatályos szabályok felülvizsgálatát, azt azonban elismerte, hogy az adóhatóság gyakorlatában adódhatnak hibák, de ezeket igyekeznek a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni.

Bárándy Gergely nem cáfolta, a csoport megalakulását. Szerinte kezdeményezése nem áll ellentétben a gazdaság kifehérítését célzó kormányzati törekvésekkel, nem célja a vagyonosodási vizsgálatok megszüntetése, csupán korrekciójukra irányul.

Az MTI birtokába került a képviselő által készített dokumentum, amelyben konkrét javaslatokat fogalmaz meg a vagyongyarapodási vizsgálatokkal kapcsolatban.

Többek között szigorú feltételekhez kötné a bizonyítási teher megfordulásának elrendelését, illetve a becslési eljárás alkalmazhatóságát.

A javaslatok között szerepel az, hogy az adóhatóságnak előre világossá kell tennie, a jövőben milyen bizonyítékokat fogad el az adózó állításainak igazolására.

Bárándy Gergely azt is kezdeményezi, hogy a jogszabályok módosításáig haladéktalanul utasítsák az APEH-et, hogy a vagyonosodási vizsgálatoknál kizárólag a 2006. szeptember 15-e után keletkezett vagyonnövekedés forrásának igazolására követeljen az adózótól hitelt érdemlő adatot.