Halász Mónika személyében új jogi tanácsadója lesz október 1.-től a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE). Pintér Róbertet, Gerényi Gábor váltja az elnöki pozícióban.

2008. szeptember 29.

A jogtanácsosi feladatkört eddig ellátó Simon Éva, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetnél dolgozik tovább.

Az MTE új jogi tanácsadója, Halász Mónika a Nemzeti Hírközlési Hatóság munkatársa, ahol szabályozási szakértőként dolgozik. A szakember feladatát közérdekű, önkéntes munkaként végzi az egyesületben.

Pintér Róbert 2007. szeptembere óta dolgozott az MTE élén. A szakember az egyszervolt.hu vezetőjeként, 2006 óta az MTE elnökségi tagja. Elnöksége ideje alatt, kidolgozta és megszervezte a Gyermekbarát internet éve programot, amely szerves része volt a szervezet, Safer Internet for Children Európai Uniós projektjének.

Az elnöki posztot október 1-től betöltő Gerényi Gábor az Index.hu Zrt. stratégiai tanácsadója, az önszabályozó testület (MTE), egyik alapítója, és a szervezet 2001 márciusi megalakulása óta az elnökség tagja.

Az MTE jelenlegi elnöksége:

Gerényi Gábor elnök – Index.hu Zrt.
Paulik Mónika – Kurt Lewin Alapítvány
Pintér Róbert – egyszervolt.hu
Rónai Balázs – NAPI Gazdaság Kiadó Kft.
Weyer Balázs – Origo.hu Zrt.

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) 2001-ben alakult önszabályozó testület, amelyet a hazai internetes tartalomszolgáltatók – köztük az Index és az [origo] – hoztak létre annak érdekében, hogy a tartalomszolgáltatók egyeztetett és szakmailag megalapozott állásfoglalásokkal, és az önszabályozás eszközeivel járuljanak hozzá a hazai internetes piac fejlődéséhez.

Az MTE tevékenysége

Az MTE határozott törekvése a hatékony önszabályozás, esetenként társszabályozás a digitális tartalomszolgáltatás piacán. Ennek érdekében az MTE kialakította az internetes tartalomszolgáltatás szakmai kódexét, valamint a hazai tartalomszolgáltatás etikai normáinak általánosan elfogadható rendszerét tartalmazó etikai kódexet. Az MTE meggyőződése szerint az információs társadalom mielőbbi magyarországi kialakulása érdekében minden érintett ágazatban össze kell fognia a piaci szereplőknek, a tudományos szférának, a politikának és a civil szervezeteknek, hogy hazánkban minél többen, minél több csatornán, minél több tartalomhoz férhessenek hozzá, lehetőleg minél olcsóbban. Az MTE a fentiek szellemében, nagyfokú nyitottsággal, ugyanakkor bármilyen politikai befolyástól mentesen, kizárólag a hazai tartalomipar, s szélesebb értelemben a magyar információs társadalom épülésének érdekeit szem előtt tartva végzi szakmai tevékenységét.

Fentieknek megfelelően az MTE állandó tevékenységei a követezőek:

  • internetes panaszbizottság és ad-hoc bizottság működtetése,
  • weboldalak minősítése a Tartalomszolgáltatási Etikai Kódex alapján,
  • ajánlások megfogalmazása és nyilvánosságra hozatala az információs társadalmat érintő aktuális kérdésekbe,
  • jogi tanácsadás, állásfoglalások közreadása,
  • műhelytanulmányok készítése,
  • workshopok, kerekasztal-beszélgetések szervezése aktuális szakmai kérdésekről,
  • az információs társadalmat érintő jogszabálytervezetek véleményezése, értékelése.