Szerdán írja alá az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást Magyarország és az Egyesült Államok – mondta Kohári Lajos, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője hétfőn.

A ct a tervek szerint Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter és April H. Foley amerikai nagykövet írja majd alá Budapesten – mondta Kohári Lajos.

A kormány tervei szerint az aláírást követően a kabinet azonnal benyújtja az erről szóló javaslatot az Országgyűlésnek, amely sürgősséggel tárgyalhat a kérdésről. A kormány múlt szerdán hagyta jóvá a szerződés szövegét.

Göncz Kinga külügyminiszter vasárnap Chicagóban arról beszélt, hogy jó esélyt lát arra, hogy január 12-e körül életbe lép az amerikai-magyar vízummentességi megállapodás. Most már jóformán minden csak attól függ, hogy időben kiépül-e a tengerentúlon az elektronikus beléptető, ellenőrző rendszer – tette hozzá a magyar diplomácia vezetője.

A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény célja a szervezett bűnözés és a bűnelkövetők felderítése. A megállapodás alapján például a nyilvántartásokban szereplő ujjlenyomatokat és a DNS-mintákat is kicseréli a két ország. A hivatalos álláspont szerint azonban Magyarország nem fog több adatot átadni az Egyesült Államoknak, mint amennyit megoszt az Európai Unió tagállamaival.

A megállapodás többszöri csúszás után jött létre. Először július végén, augusztus elején szerették volna aláírni, később szeptember 10-e volt a határidő. Az Egyesült Államok szerint az amerikai fél hibájából csúszott a megállapodás, a magyar külügyminisztériumi szakemberek pedig arról beszéltek, hogy tisztázni kellett, milyen adatokat cseréljen ki a két állam. A dokumentum korábbi tervezete szerint ugyanis Magyarországnak szenzitív személyes adatokat is ki kellett volna adnia az Egyesült Államoknak. A magyar fél kérésére azonban végül kivették a megállapodásból azt a pontot, hogy az egyének szexuális orientációjáról, politikai hovatartozásáról és szakszervezeti tagságáról is megossza egymással az információkat a két állam.

A vízummentességi programhoz vezető úton a mostani a negyedik írásos dokumentum az Egyesült Államok és Magyarország között: először tavasszal egyetértési memorandumot írt alá a két ország, majd megszületett a terroristagyanús személyek adatainak cseréjéről szóló megállapodás, egy levélváltással pedig megállapodtak az elveszett és ellopott útlevelek adatainak cseréjéről.

Ha a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást is aláírják, akkor már csak egyetlen nyitott kérdés marad a vízummentességi programhoz való csatlakozás kapcsán: az utolsó szükséges kritérium az, hogy az elutasított vízumkérelmek aránya tíz százalék alatt maradjon. Ez az amerikai pénzügyi év végén, szeptember 30-a után derül ki.

Jelenleg 27 állam – Nyugat-Európa legtöbb országa, továbbá Ausztrália, Brunei, Japán, Új-Zéland és Szingapúr – polgárai utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba. Washington az idén nyolc állammal írt alá előzetes megállapodást a vízummentességi programhoz csatlakozásról. Magyarországnak, Szlovákiának, Csehországnak, Litvániának, Észtországnak, Lettországnak, Máltának és Dél-Koreának azonos feltételeknek kell eleget tenniük ahhoz, hogy csatlakozhassanak. Az EU új tagállamai közül eddig csak Szlovénia részese a programnak.