Otthon szülés – a szabad szülésválasztás hívei már csupán idézőjelbe tennék e módszert: most elkészített jogszabály-tervezetükben már nem a hely, hanem a módszer és a szemlélet szabályozásához ragaszkodnának. Kórházon kívül, így szól a meghatározása a szülési alternatívának – írta kedden a Népszabadság.

Az alternatív szülés pártolói most elkészített jogszabály-tervezetükben bevezetnék a tervezett szülés fogalmát. Lenne független szülészeti szolgálat, illetve tervezett kórházon kívüli szülés és háttérkórház. A most elkészített koncepció alapeleme, hogy komplikáció esetén elérhető távolságon belül kell lennie háttérkórháznak – olvasható a lapban.

A Népszabadság szerint egyelőre nem lehet tudni, mit szól ehhez az egészségügyi tárca. Sokatmondó ugyanakkor egy nemrégiben közzétett álláspontjuk: “A tárca vizsgálja az otthon szülés szabályozásának jogi és szakmai lehetőségét. Otthon szülés alatt természetesen azt értjük, mikor az édesanya csecsemőjét otthonában, saját lakásában hozza a világra.”