Együttműködési megállapodást kötött egymással az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal, valamint a debreceni, a nyíregyházi és a szolnoki Esélyek háza; a dokumentumokat hétfőn Debrecenben, a nemek közötti esélyegyenlőségről rendezett konferencia keretében írták alá az érintett hivatalok vezetői.

Ujvárosy Andrásné, a debreceni Esélyek háza irodavezetője elmondta: a hivatal és az esélyek házai az egyenlő bánásmód elvének tiszteletben tartása és az esélyegyenlőség elősegítése érdekében kötelezettséget vállalnak arra, hogy együttműködnek a hivatalnál dolgozó munkavállalók esélyegyenlőségének előmozdítására.

A megállapodás főként a nőkre, a 40 évnél idősebbekre, a családosokra, a gyermekét egyedül nevelőkre, a romákra és a fogyatékkal élőkre terjed ki – tette hozzá.

Kerekes Edit, a regionális közigazgatási hivatal vezetője elmondta: a három megyére kiterjedő hivataluk dolgozóinak 70 százaléka nő, s fele 40 éven felüli.

A “családbarát munkahely” címet is elnyert hivatalban fontosnak tekintik a jó közérzetet, amelyhez hozzájárul például, hogy a szülő nőket visszavárják, a kisgyermekesek pedig rugalmas munkaidőben dolgozhatnak – fűzte hozzá.

Herczku Tünde, a nyíregyházi Esélyek háza vezetője arra mutatott rá, hogy 2004. óta létezik az egyenlő bánásmódról rendelkező törvény, de 10-15 százalékos a bérkülönbség a két nem között, a férfiak javára.

A szakember szerint el kell érni, hogy “ne csak ott legyenek nők, ahol a legtöbbet kell dolgozni, és a legkevesebbet lehet keresni”.