Ma írja alá az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást Magyarország és az Egyesült Államok. A magyarok így jövő év elejétől nagy eséllyel vízummentesen utazhatnak majd Amerikába.

A bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter és April H. Foley amerikai nagykövet írja alá Budapesten. A kormány tervei szerint az aláírást követően a kabinet azonnal benyújtja az erről szóló javaslatot az Országgyűlésnek, amely sürgősséggel tárgyalhat a kérdésről.

Az utolsó adatcsere-egyezmény aláírása után már csak az a kérdés, hogy tíz százalék alatt maradt-e az elutasított magyar vízumkérelmek aránya. Az MTI információi szerint ennek a kritériumnak is megfelelhet Magyarország: követségi források szerint ugyanis Budapesten tíz százalék alatt maradt az elutasított vízumkérelmek száma a kedden véget ért pénzügyi évben; a hivatalos összesítésre azonban még várni kell.

Göncz Kinga külügyminiszter hétfőn azt mondta, gyakorlatilag már biztos, hogy Magyarország csatlakozhat a vízummentességi programhoz, így a magyarok a jövő év elejétől vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba.