Az Észak-magyarországi Közigazgatási hivatal szerint Gyöngyös önkormányzata jogellenesen hívta vissza a Fidesz képviselőit az önkormányzati bizottságok elnöki posztjairól – tájékoztatott a hivatal vezetője csütörtökön.

Az állandó bizottságok tagjainak nevét ugyanis a szervezeti és működési szabályzat melléklete tartalmazza, ami jogszabályként, önkormányzati határozattal nem módosítható. Ezért a hivatal kezdeményezi a határozatok visszavonását – indokolta a döntést Balás István.

A szocialista többségű gyöngyösi önkormányzat augusztus 28-i ülésén valamennyi bizottsági elnöki tisztségből visszahívta a Fidesz Polgári Frakció képviselőit. Ugyancsak visszahívták az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiból a fideszes tagokat.

Tatár László, a Fidesz Polgári Frakció vezetője akkor az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: az Apollo Tyres indiai gumigyár ügyében képviselt álláspontjuk miatt állt bosszút rajtuk a szocialista többség. Már akkor bejelentette, hogy az általuk törvénysértőnek tartott döntés megsemmisítése érdekében a közigazgatási hivatalhoz fordulnak.

Hiesz György, a város szocialista polgármestere akkor azt mondta, nem bosszúállás történt, csupán jelezni kívánták a Fidesznek, hogy egy politikai párt – visszaélve demokratikus jogával – nem okozhat kárt saját városának.

A történtek előzménye, hogy az Apollo Tyres indiai gumigyár visszalépett Gyöngyösre tervezett, 200 millió euró értékű beruházásától. Azután döntött így, hogy a Fidesz népszavazást kezdeményezett a beruházás meghiúsítása érdekében.

Tatár László most úgy nyilatkozott, igazolva látják saját korábbi álláspontjukat, ám arra számítanak, hogy az önkormányzat nem fogja megváltoztatni a döntést. Akkor pedig a bíróságon folytatódhat az ügy.

Ezt megerősítette Hiesz György is, aki közölte: nem értenek egyet a közigazgatási hivatal döntésével és nem vonják vissza az érintett határozatot. Ugyanakkor rendeletben tervezik a szervezeti és működési szabályzat mellékletének hatályon kívül helyezését – mondta a polgármester.