Jövő héten háromnapos ülést tart a Ház, az adótörvények vitája szerdán kezdődik, nyolc órás időkeretben. Erről Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke beszélt újságíróknak a csütörtöki házbizottsági ülés után.

Elmondta: kedden szintén nyolcórás időkeretben parlamenti vitanap lesz a Megegyezés programról, az MSZP kezdeményezésére.

Szili Katalin jelezte, hogy egy héttel később folytatják a 2007-es zárszámadás vitáját, illetve a frakciók megállapodtak abban, hogy a Polgári Törvénykönyv módosításának tárgyalását is egy hétre felfüggesztik, és újabb egyeztetés lesz az igazságügyi tárcával.

Kitért arra: az MSZP jelezte, hogy támogatja a Fidesz kisebb parlamentre vonatkozó alkotmánymódosítási javaslatának a napirendre vételét, erről kedden kezd tárgyalni a Ház.

Elmondta: az SZDSZ kezdeményezte, hogy egy költségvetési plafontörvényt fogadjon el a parlament; a frakciók jövő csütörtökre alakítják ki álláspontjukat, hogy támogatják-e az indítvány házszabálytól eltérő tárgyalását.

Szintén az SZDSZ kezdeményezte, hogy az adatgyűjtési ügyben hozzanak létre parlamenti vizsgálóbizottságot. A Fidesz nem támogatta, hogy a testület házszabálytól eltéréssel jöjjön létre – közölte az Országgyűlés elnöke.

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető korábban nyílt levelet írt a házelnöknek, amelyben azt kérte, a nemzetbiztonsági bizottság néhány ellenzéki tagját hívja fel arra, hogy vegyenek részt a munkában. Ezzel kapcsolatban Szili Katalin hangsúlyozta: a házszabály értelmében kötelező a részvétel a bizottsági munkában. A házelnök hozzátette: azt kérte az alkotmányügyi bizottság elnökétől, vizsgálja meg, milyen lépéseket lehet tenni a távolmaradások ügyében.