Október 13-án ratifikálhatja az Országgyűlés az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást, amelyet a héten kötött meg az Egyesült Államok és Magyarország – mondta Göncz Kinga pénteken. A külügyminiszter szerint a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodás megfelel az uniós előírásoknak.

A házbizottság döntése alapján el kell térni a házszabálytól ahhoz, hogy ezt sürgősséggel tárgyalják. Így várhatóan október 13-án történhet meg a ratifikáció – mondta Göncz Kinga.

A külügyminiszter a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodással kapcsolatban arról is beszélt: a tárgyalásokon Magyarország nagyon ügyelt arra, hogy a megállapodás milyen jellegű adatok cseréjéről szóljon. Az is fontos szempont volt, hogy milyen körben lehet majd az átadott adatokat felhasználni – tette hozzá.

“A magyar megállapodás nem kifogásolható ebből a szempontból, tehát meg fog felelni az Európai Uniós irányelveknek és előírásoknak” – hangsúlyozta Göncz Kinga.

Az európai adatvédelmi ombudsman viszont úgy látja, hogy aggályosak az amerikai vízummentesség feltételeként megkötött adatcsere-megállapodások az uniós tagállamok és az Egyesült Államok között. Az ezzel kapcsolatos hír elolvasható itt.