Az Európai Bizottság ma olyan közös elveket fogalmazott meg, amelyek stratégiai iránymutatásul szolgálnak az uniós országok szegénység elleni küzdelméhez. Az ajánlás a következő három fő szempontot foglalja magában: megfelelő jövedelemtámogatás, befogadó munkaerőpiacok, hozzáférés a minőségi szolgáltatásokhoz. A nemzeti kormányokat ösztönözni fogják arra, hogy használják fel e közös elveket, és ezek alapján határozzák meg aktív befogadási politikájukat, lendületet adva a társadalmi és munkaerő-piaci kirekesztés elleni küzdelemnek.

„A szegénység elleni küzdelemre vonatkozó jelenlegi stratégia gyakran nem működik – nyilatkozta Vladimír Špidla szociális ügyi biztos. A társadalmi kirekesztést sok összetevő okozza, a munkanélküliségtől és a nem megfelelő képzettségtől a rossz lakhatási körülményeken át a társadalmi kirekesztődésig vagy családi problémákig. Integrált megközelítéssel kell valódi kiutat mutatnunk az érintettek számára a szegénységből. Ez azt jelenti, hogy a lehető legtöbb ember számára kell lehetővé tennünk, hogy visszatérjen a munkaerőpiacra, biztosítva azt is, hogy mindazok, akik nem munkaképesek, az emberi méltósággal összeegyeztethető életet élve hozzáférjenek a megfelelő erőforrásokhoz.”

Európa népességének mintegy 16%-át fenyegeti szegénység – a gyermekek körében ez a szám eléri a 19%-ot – miközben a tartós munkanélküliség aránya továbbra is 3%, és a fiatalok 15%-a marad ki az iskolából. Annak ellenére, hogy bizonyított a szociális transzferek hatékonysága a szegénység csökkentése terén (nélkülük a szegénység aránya 16%-ról 26%-ra nőne), a szociális segélyezési rendszerek célcsoportjába tartozók jelentős hányada mégsem részesül belőlük.

A minimumjövedelmi rendszerek hatékonyabbá tétele és a szegénység elleni tagállami küzdelem támogatása érdekében a Bizottság az aktív befogadásra irányuló ajánlást dolgozott ki. A stratégia a munkaképes személyek munkaerő-piaci visszatérését kívánja elősegíteni, egyúttal pedig biztosítani kívánja a nem munkaképesek számára is a méltóságteljes élethez szükséges forrásokat.

A fenntartható munkaerő-piaci integrációhoz a hátrányos helyzetűeknek megfelelő forrásokra és személyre szóló foglalkoztatási és szociális szolgáltatásokat nyújtó támogatásra van szükségük társadalmi részvételük és foglalkoztathatóságuk erősítésére.

A Bizottság által ma meghatározott közös elvek önkéntes keretet jelentenek a tagállamok számára szakpolitikáik kialakításához. Ezeket azonban a tagállamokkal és az érdekelt felekkel folytatott, széles körű konzultációk során készítették elő.

A közös elveket a 2008. decemberi foglalkoztatási és szociális ügyi tanács keretében vitatják meg a nemzeti kormányokkal, melyen levonják a további intézkedésekhez szükséges következtetéseket.

Ajánlás és kísérő közlemény a munkaerőpiacról kiszorultak aktív befogadásáról:

http://ec.europa.eu/…/BlobServlet?…
http://ec.europa.eu/…/BlobServlet?…