Elkészült a vádirat a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási (bv) Intézetében tavaly októberben elkövetett emberölés ügyében; a vádirat szerint az áldozat zárkatársai előbb fajtalanságra kényszerítették a 19 éves fiatalembert, majd felakasztották a zárkában – mondta Csecserics István Pest megyei főügyészhelyettes az MTI-nek kedden.

A vádiratot szerdán nyújtják be a Pest Megyei Bíróságra – közölte a főügyészhelyettes.

Mint ismertette, négy vádlottal szemben emeltek vádat, aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt, amelyet az elsőrendű vádlott tettesként, a másik három bűnsegédként követett el. Ezen túlmenően három vádlottal szemben emeltek vádat többek által elkövetett szemérem elleni erőszak bűntette miatt.

Hozzátette: a vádirat szerint a vádlottak 2007. október 13-án a tököli bv-intézetben cellatársukat arra kényszerítették, hogy fajtalankodjon velük. Ezt követően a sértettet a zárkában felakasztották, mert attól tartottak, hogy feljelentik őket; az akasztást öngyilkosságnak próbálták meg beállítani és az őröket csak akkor értesítették, amikor a sértett már meghalt.

A sértett 19 éves volt. A vádlottak egyike sem töltötte be 21. életévét a bűncselekmény elkövetésekor, a büntetőeljárás során beismerték tettüket.

A büntetési tételekről szólva a főügyészhelyettes azt mondta: az aljas indokból elkövetett emberölést 10-15 évi vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel, a szemérem elleni erőszak minősített esetét 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény.