Tiltakozik a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) a polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezett módosítása és a családi pótlék tervezett megadóztatása ellen. Erről a egyesület képviselői beszéltek csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon.

A NOE véleménye szerint azzal, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat jogi kategória lesz, egy szintre kerül a házasság intézményével.

Kardosné Gyurkó Katalin elnökségi tag közölte: az alkotmány védi a házasság, ezen keresztül pedig a család intézményét, ezért az alaptörvénybe is ütközik a tervezett módosítás.

A NOE nehezményezi azt is, hogy a házastársi hűség fogalmát kivették a tervezetből – tette hozzá.

A családi pótlék tervezett megadóztatásáról szólva Cser Károlyné szociálpolitikai szakértő a sajtótájékoztatón azt mondta: mivel ez a juttatás a gyermek járandósága, annak megadóztatása igazságtalan.

Cser Károlyné annak a véleményének adott hangot,hogy a családi pótlék megadóztatásával romlana az amúgy sem megfelelő magyarországi demográfiai helyzet.

Néhány napja Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője beszélt arról, hogy a liberálisok a családi pótlék bruttósítását javasolják, s a juttatás az adóalap részét képezné.