A Székesfehérvári Nyomozóügyészség lezárta a hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt indított nyomozást Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese, az agrártárca volt szakállamtitkár ügyében; harminc nap van arra, hogy vádat emeljenek vagy megszüntessék az eljárást – közölte pénteken Juhász András Fejér megyei főügyész.

A nyomozás egy 202 hektáros, pákozdi ingatlan művelésből való, a jogszabályok megsértésével történt kivonása miatt indult el. A törvénysértő határozatot 2006 decemberében hozta a székesfehérvári földhivatal, s a Fejér Megyei Főügyészség annak jogszabálysértő volta miatt jelentett be óvást, amelyet a földhivatal nem fogadott el.

A megyei főügyészség ezért tavaly februárban a határozat hatályon kívül helyezésére nyújtott be keresetet a Fejér Megyei Bírósághoz, amely hatályon kívül helyezte a földhivatal óvást elutasító határozatát.

Az eljárás során merült fel annak a gyanúja, hogy a földhivatal az akkor még az agrártárca szakállamtitkáraként dolgozó Benedek Fülöp jogellenes befolyására hozta meg a határozatát, ezért a Fejér Megyei Főügyészség tavaly nyáron elrendelte az ügyben a nyomozást, amelynek lefolytatásával a Székesfehérvári Nyomozóügyészséget bízta meg.

A szóban forgó pákozdi ingatlant – amely korábban katonai lőtér, a második világháború idején pedig frontterület volt – a Nemzeti Földalaphoz kerülését követően minősítették mezőgazdasági hasznosítású területté, amely a Natura 2000 program része, és a szigorú természetvédelmi előírások miatt nem beépíthető.

A területet azonban még az átminősítés előtt vásárolta meg egy székesfehérvári vállalkozó, azzal a céllal, hogy ott üdülőfalut és golfpályát létesítsen. A munkálatok megkezdése előtt lőszermentesíttetni kellett volna a területet, valamint a felső földréteg kicserélésére is szükség lett volna. A tulajdonos ezért kérte, hogy a mentesítés idejére, ideiglenesen vonják ki a földdarabot a mezőgazdasági művelés alól – mondta az érintett – magát megnevezni nem óhajtó – vállalkozó, aki azt is hozzátette, hogy nem kérte a volt szakállamtitkár közbenjárását.

Benedek Fülöp májusban közleményben jelentette ki: a lelkiismerete tiszta, jogsértést nem követett el, egy hatósági ügy körülményeiről hallgatták ki. A gyanúsítás ellen panasszal élt, de azt a megyei főügyészség elutasította, ezért a döntés ellen a Legfőbb Ügyészséghez fordult.