Mind az MSZP, mind a Fidesz felszólalója fontosnak nevezte kedden a parlamentben, hogy megszülessen a villamos energiával összefüggő egyes kérdésekről szóló törvény; a javaslat általános vitáját kedden folytatták le az Országgyűlésben.

A szocialista Podolák György felszólalásában kifejtette: azokról a tíz évvel ezelőtt megkötött szerződésekről van szó, amelyek lényegiek voltak Magyarország villamosenergia-ellátása szempontjából.

Azonban – mint folytatta – Magyarország EU-tagságával szükséges volt átrendezni a törvényeket az energiaellátás területén, ezért született meg az elmúlt években például a villamos energiáról, illetve a gazszolgáltatásról szóló törvény. Mivel a piacot liberalizálni kellett, a korábban megkötött szerződések az egyes európai szabályoknak nem feleltek meg, így egy hosszú tárgyalássorozat kezdődött – jegyezte meg.

Mint kifejtette, három évet vettek igénybe a tárgyalások, és az a határozat született, hogy új szerződéseket kellene kötni. A hét nagy erőműből öttel megtörtént a megállapodás, kettővel viszont nemzetközi bíróság előtt fog eldőlni a kérdés.

Podolák György emlékeztetett arra, tavaly Európában előfordult, hogy kevesebb villamos energia állt rendelkezésre, mint amennyi a felhasználás volt; Magyarországon azonban ekkor is folyamatos volt az ellátás. Hozzátette: fontos, hogy ebben a kérdésben törvény szülessen, mert csak így lehet a korábbi, hosszú távú szerződéseket megszüntetni.

Néhány területen még módosításra van szükség, mert például nem teljesen egyértelműen fogalmazták meg a törvény hatályát, de az előterjesztés összességében alkalmas a parlamenti határozathozatalra – összegzett az MSZP-s politikus.

Bencsik János (Fidesz) a villamosenergia-ellátás biztonságának szempontjából nagyon fontosnak nevezte, hogy a javaslat szankcionálja a teljesítmény-visszafogást, hiszen így nincs veszélyeztetve az ország ellátása.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkár elmondta: úgy látja, különösebb vita a részletes vita során sem lesz.

Az általános vitát a levezető elnök, Harrach Péter lezárta, a részletes vitára későbbi ülésen kerül sor.

A villamos energiával összefüggő egyes kérdésekről szóló törvényjavaslat a hosszú távú áramvásárlási megállapodások (htm) megszüntetéséről és az ezzel összefüggő tiltott állami támogatások visszafizetéséről szól, és a Magyar Energia Hivatalt hatalmazza fel a visszafizetendő támogatás kiszámítására, az adóhivatalt pedig arra, hogy önkéntes teljesítés hiányában azt behajtsa.