Az Európai Unió tagállamaiban is végre lehet majd hajtani a magyar büntetőeljárásokban kiszabott elkobzást – mondta Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára kedden az Országgyűlésben.

A jövőben Magyarország is képes lesz a tagállamokból érkező olyan megkereséseket fogadni, amelyek a büntetőeljárásban kiszabott elkobzást hajtják végre – közölte az államtitkára az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvény és a hozzá kapcsolódó más törvények módosításának általános vitájában. Hozzátette: az elkobzásból befolyt vagyon csak akkor osztható meg a felkutatásban részt vevő államok között, ha az 10 ezer eurós értékhatárt meghaladja.

Avarkeszi Dezső elmondta, hogy az előterjesztés módosítja a bírósági végrehajtásról, az állami vagyonról szóló törvényt is.

Közölte, hogy új szabály lesz a tájékoztatással kapcsolatban a magyar nyomozóhatóságra és az ügyészre nézve. Hozzátette: a törvényjavaslat lehetővé teszi a közvetlen tájékoztatás eredménytelensége, illetve előre látható eredménytelensége esetén a nyomozóhatóság vagy az ügyész számára meghatározott formanyomtatványon a tájékoztatás kérését.

Az államtitkár kitért az adatvédelmi biztos kifogásaira, miszerint Magyarországon nincs általános és egységes személyazonosító jel, és az úgynevezett szakazonosítók külföldre továbbítása nem lehetséges.

Mint mondta, beiktattak egy kivételt biztosító szakaszt az előterjesztésbe, ezért Magyarország nem fog átadni más tagállamoknak ilyen azonosítókat.

Avarkeszi Dezső az ombudsman azon észrevételére, hogy szükséges a közvetlen tájékoztatás eseteit pontosabban szabályozni, azt mondta: a jogszabályok nem szabályozhatnak konkrét eseteket, bizonyos fokig általános érvényűnek kell lenniük.

Gál Zoltán (MSZP) szerint az együttműködés most egy olyan területre terjed ki, amely korábban nem szerepelt témái között.

A politikus lényeges momentumnak nevezte, hogy közösen próbálják megtámadni a bűnüldöző és az igazságügyi szervek a bűnözés során szerzett hasznot. Megjegyezte: éves szinten 100 milliárd forint körül van a bűnözéssel okozott anyagi hátrány.

Kontrát Károly (Fidesz) szerint a nemzetközi bűnözésre együttműködéssel, az unió tagállamainak együttes fellépésével kell válaszolni.

Elmondta: a Fidesz támogatja, hogy új rendelkezések kerüljenek a törvényjavaslatba, a módosítások elfogadhatóak és az adatvédelmi hiányosságok kijavíthatóak.

Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) azt mondta, a törvényjavaslatot támogatják, elfogadhatónak, szükségesnek és hasznosnak tartják.

A képviselő az együttműködés fejlesztését jónak nevezte, mert szerinte csak így válhat hatékonnyá a bűnüldözés.

Áder János, az Országgyűlés alelnöke az általános vitát lezárta, a határozathozatal a következő ülésen lesz.