Az Európai Unió jobboldali vezetői informálisan támogatásukról biztosították José Manuel Barrosót, aki már korábban jelezte, szívesen betöltené újabb négy évre az Európai Bizottság elnökének posztját. A hivatalos döntést az év végén, az Európai Néppárt (EPP) csúcstalálkozóján hozzák majd meg.

„Barroso a folytonosságot és a összetartást képviseli Európában, és ez az, amire az Európai Uniónak szüksége van” – monta Peter Hintze, az EPP alelnöke.

Barroso már korábban jelezte, szívesen vállalná még egyszer a biztosok kollégiumának vezetését. „Ha ma kellene döntenem a második megbízatásról, a válaszom igen lenne. Feltéve természetesen, hogy élvezem mind a tagállamok, mind pedig az Európai Parlament támogatását”- mondta Barroso még júliusban, egy holland napilapnak adott nyilatkozatában.

Az 52 éves egykori portugál miniszterelnök 2004 őszén vette át az Európai Bizottság vezetését. Barroso mandátuma 2009 második felében jár le, a duplázáshoz az európai parlamenti képviselők többsége mellett meg kell szereznie a tagállamok minősített többségének támogatását is.