Immár negyed éve van előzetes letartóztatásban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szerencsi építőhatóság vezetője, akivel szemben vezető beosztású dolgozó által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és nagy kárt okozó csalás megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást az úgynevezett szocpolos lakások ügyében – írta pénteki számában az Észak-Magyarország.

A nyomozást előbb a szerencsi ügyészség irányította, majd – mivel adatok merültek fel a köztisztviselő megvesztegetésével kapcsolatban – a Miskolci Nyomozó Ügyészség vette át hivatalból. Külön nyomozócsoport dolgozik a “monstre” ügy felderítésén.

Az elmúlt száz nap során már mintegy százötven gyanúsítottat hallgattak ki az ügyészségtől kapott tájékoztatás szerint.

Korábban a taktaközi uzsorakamatos, zsarolásos bűnesetek kapcsán a többmilliós szociálpolitikai támogatással épített lakások használatbavételi engedélyeinek kiadása miatt indított eljárást a rendőrség. Mint kiderült, a szerencsi építésügyi hatóság úgy adta ki az épületek lakhatási engedélyét, hogy azok nem feleltek meg a műszaki előírásoknak. Az ügyeket az osztályvezető intézte, és írta alá. Mára már másfél száz, “papíron lakhatóvá tett” lakásról szól a történet. Lakásonként 3-5 millióra tettek szert az ügyeskedők. Összességében fél milliárd forintra rúghat az államkincstárt ért kár.

A lakások tulajdonosai nem tagadták, hogy eladták a támogatási milliókat. Helyenként csak a csupasz falak és a tető készült el. A papír birtokában az érintettek a teljes összegű állami támogatás összegét megkapták – olvasható a napilapban.