Szabó Máté ombudsman várja Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter érdemi, írásos válaszát harminc napon belül arra a jelentésre, amelyet a biztos a szeptember 20-i demonstrációkkal kapcsolatban fogalmazott meg. Szabó Máté a tárcavezetőhöz írt levelét pénteken az MTI-nek is eljuttatta.

Az ombudsman emlékeztetett: jelentésük azt állapította meg, hogy az eseménynél alkalmazott oszlatás jogszerű volt, ám a rendezvény biztosításánál több alkotmányos joggal összefüggő visszásságot, intézményvédelmi mulasztást, az emberi méltóságot sértő gyakorlatra utaló tényt, magatartást illetve eljárást és mulasztást tapasztaltak.

Szabó Máté szerint Draskovics Tibor szerdai levelének – amelyben reagált a jelentésben megfogalmazottakra -, valamint sajtókommunikációjának megfogalmazásai arra engednek következtetni, hogy az igazságügyi tárcavezető az állampolgári jogok országgyűlési biztosának feladatát a tételes jog sérelmének vizsgálatában látja.

Az ombudsman azonban – folytatta Szabó Máté – nem kormányzati tisztségviselő, aki a miniszternek, az általa meghatározott keretben jelentést készít, hanem az országgyűlés minősített többsége által, a kormányzati periódusokon túlmutató időtartamra megválasztott közjogi méltóság, aki alkotmányos felhatalmazásának keretén belül önállóan alakítja ki vizsgálati szempontjait. Vizsgálati spektruma jóval szélesebb a jogsértés tételes jogi területénél, de természetesen magába foglalja azt is, ám annak szem előtt tartásával, hogy utóbbiak megállapítására készen áll az államszervezet egész apparátusa – fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban több olyan ombudsmani intézkedést is tettek, “amelyre nemhogy érdemi, de még formális választ sem” kaptak. Fontosnak, egyúttal pedig a harmonikus együttműködés zálogának tartom, hogy az érintett és megszólított kormányzati szervek a törvényes határidőn belül megalapozott választ adjanak az ombudsmani jelentésekre – húzta alá Szabó Máté.

Szabó Máté hétfőn tájékoztatta az MTI-t annak a vizsgálatnak az eredményéről, amely megállapítja: a rendőrség nem akadályozta meg, hogy összetalálkozzanak a szeptember 20-án egy időben és egymás közelében folyó budapesti megmozdulások résztvevői, és azt sem tette lehetővé, hogy a rendezvények helyszínét mindenki biztonságban elhagyhassa.

A biztos közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy “függetlenül attól, hogy történtek-e összeütközések, a rendőrség nem tett eleget az említett fontos kötelezettségeinek”.

Draskovics Tibor szerdai, Szabó Máténak írt válaszlevelében az volt olvasható, hogy a tárcavezető az ombudsmani vizsgálat megállapításai közül vitatta, hogy a rendezvények helyszínének biztonságos elhagyása ne lett volna biztosított, illetve hogy a fekete kámzsa nehezítené a rendőrök azonosítását.

Szeptember 20-án rendbontások voltak a fővárosban, amikor a Magyar Demokratikus Charta és a cigányszervezetek demonstrációja ellen tiltakozó radikális csoportok a Hősök terei rendezvényükről a Szabadság térre értek. A radikálisok egy része macskaköveket, Molotov-koktélokat, égő anyagokat és cipőket dobált a szovjet hősi emlékmű, illetve az azt védő rendőrök felé. A rendőrök könnygázt is bevetettek a randalírozók megfékezésére.