A szélsőséges csoportok a korábbiakhoz képest több helyszínen tartanak rendezvényeket október 23-án, amire a rendőrök a korábbiakhoz képest új módszerekkel is válaszolhatnak – írta a hétfői Népszabadság.

A lap rendőrségi források alapján úgy tudja, nálunk is azt a módszert készülnek alkalmazni a randalírozó tüntetőkkel szemben, amit számos más államban is: nem “kergetőznek” a rendbontókkal, hanem bekerítik őket. Ezt követően mindenkit igazoltatnak, s egyenként bocsájtják útjukra őket, ha viszont valakit konkrét törvénysértés elkövetésével gyanúsítanak, azt azonnal őrizetbe veszik – olvasható a cikkben.

Kérdéses azonban, hogy ez a megoldás mennyiben felelne meg a hazai szabályozásnak. A gyülekezési törvény szerint ugyanis a jogellenes tüntetés feloszlatását figyelmeztetésnek kell megelőznie, és a jogvédők a rendőrségen többször számon kérték, ha szerintük nem biztosította megfelelően a szabad elvonulást feltételeit – hívja fel a figyelmet a lap cikke, amely hozzáteszi: másfelől az is tény, hogy ezzel a lehetőséggel eddig sokan visszaéltek.