Több mint 170 szabálysértést tárt fel a magyar rendőrség az Aquapol nevű európai vízi rendészeti szervezettel összehangolt, 13 tagországban egyidejűleg tartott egyhetes akció során, amelyen fokozottan ellenőrizték a veszélyes anyagok és a hulladékok szállítását – mondta Tóth Zoltán, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Vízirendészeti Rendőrkapitányságának vezetője vasárnap Budapesten.

A Duna teljes magyarországi szakaszán zajló razzia eredményeiről szólva kiemelte, hogy kedden csempészet miatt lefoglaltak 36 ezer liter gázolajat, illetve azt a hajót is, amelyen ezt szállították, és egy okmányhamisítási ügyet is ezen akció keretében derítettek fel. Több mint hatszáz hajót ellenőriztek, a munkaügyi hatóság pedig egymillió forint bírságot szabott ki – fűzte hozzá.

Tóth Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy az idén ez volt a harmadik vízi rendészeti akció, amelyet az Aquapol 13 európai tagja – köztük Magyarország – egy időben végez a Rajnán, a Dunán és a tengereken.

Az magyarországi akcióban Tóth Zoltán tájékoztatása szerint több társszervezet, így a vám- és pénzügyőrség, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint a hajózási és munkaügyi hatóságok is közreműködtek.

A kapitányság vezetője a tapasztalatokat összegezve elmondta, hogy érdemes akciókat tartani, mert érezhetően csökken a razzia után a szabálysértések száma.

Magyarország 2005-ben csatlakozott az öt éve alakult Aquapolhoz, az európai vízi rendészeti szervezethez, amely a Duna és a Rajna, illetve több ország tengeri vízi rendészetét fogja össze.