Az erdőirtások és az ipari léptékű illegális fakitermelés globális megakadályozására tett közzé két javaslattervezetet pénteken az Európai Bizottság, amely tiltaná az illegális irtásokból származó faanyagok bejutását, valamint az eddigieknél hatékonyabban küzdene a trópusi őserdők kipusztítása ellen. A WWF és a Föld Barátai zöld szervezetek szerint az EU célja nemes, javaslatai azonban erőtlenek és hatástalanok.

„Az erdőirtások felelősek a Földön termelődő széndioxid 20 százalékáért, kivágásukkal csökken a természet széndioxid-elnyelő képessége, ráadásul ez az egyik fő oka a biodiverzitás csökkenésének, s katasztrofális hatással van a helyi őslakosok életfeltételeire is” – közölte Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos az illegális erdőirtások és fakitermelés megakadályozására pénteken Brüsszelben közzétett javaslatok bemutatása kapcsán. A biztos szerint a Föld faállományának kérdése idén decemberben Poznanban, majd jövő év végén Koppenhágában is kiemelt téma lesz az ENSZ klímakonferenciáin. A trópusi erdők kiirtása kapcsán Dimasz kiemelte, hogy 10 négyzetkilométernyi trópusi esőerdő faállománya a széndioxid-elnyelés kapcsán fontosabb, mint egész Európa erdői együttvéve.

A Bizottság ezért a 2012 utáni, vagyis a „Kiotó utáni” időszakra vonatkozó tárgyalások részeként azt javasolja, hogy 2030-ra állítsák meg a világ kormányai a nem fenntartható fakitermelést, valamint 2020-ra legalább felezzék meg a trópusi erdőirtás mértékét. „A fák a jelenleg a Földön élő fajok felének otthonai, vagyis ha nem lesznek erdők, a meglévő fajok nagy része is kipusztulásra van ítélve, melynek nyomán számtalan további növényfajta sem marad majd fenn. Ezért a fejlett és a fejlődő világ országainak össze kell fogniuk a meglévő faállomány megóvására a Földön, s egyértelműen meg kell üzennünk az illegális fakitermelőknek és feldolgozóiknak, hogy az EU nem kér ezekből” – mondta Dimasz az erdők megóvása érdekében tett javaslatok bemutatása alkalmával.