A kormány a törlesztőrészletek kordában tartásával segítene a devizahitelt felvett családokon, és átmeneti segítséget nyújtana azoknak, akik munkahelyük megszűnése miatt nem tudnak törleszteni – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a nemzeti csúcson.

Nyílt és világos beszédet kért a nemzeti csúcs résztvevőitől Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, ugyanakkor a programalkotó munkához felajánlotta a tudós testület segítségét. Szili Katalin házelnök nyitóbeszédében arról szólt, hogy a gazdaságot első lépésben stabilizálni kell, figyelve az Európai Unió stratégiájára is.

Veres János: biztonságban vannak a betétek

A hiánycsökkentést nevezte a legfontosabb feladatnak Veres János. A pénzügyminiszter szerint Magyarországon a betétesek pénze biztonságban van, további intézkedésre azért van szükség, hogy a gazdálkodó szervezetek működése pénzügyi oldalról is biztosított legyen, a befagyott pénzügyi folyamatok újra mozgásba lendüljenek. A miniszter elmondta: a GDP 3,4 százalékát el nem érő államháztartási hiányt várnak 2008 végére, az újratervezett 2009-es költségvetés benyújtásával pedig tovább csökkentik az államháztartási hiány mértékét, 2,9 százalékra.

Gyurcsány: legyen hosszú távú nemzeti megállapodás

Gyurcsány Ferenc azt javasolja, hogy a válság kezelése után a résztvevők keressék a nemzeti megállapodás megkötésének lehetőségét az euró bevezetésének menetrendjére, a nyugdíjreformra, a szociális illetve az önkormányzati rendszer megújítására, hasonlóan más európai országok példájához.

A kormány azt tervezi, hogy segítséget nyújt a devizahitellel rendelkező családoknak azzal, hogy kordában tartják a törlesztő részleteket, és átmeneti segítséget kapnak azok, akik munkahelyük megszűnése miatt nem tudnak törleszteni. A miniszterelnök megjegyezte ugyanakkor, hogy nem vállalják át a hiteleket. Szintén átmeneti segítséget kaphatnak azok az egyetemisták és főiskolások, akiknél felmerül, hogy a család anyagi helyzete miatt nem tudják befejezni az iskolát. Gyurcsány a bértágyalásokra utalva méltányosságot kért a munkaadóktól és a munkavállalóktól, majd megismételte: a jelen helyzetben nem lehet adót csökkenteni. A kormány a gazdaság erősítése érdekében átalakítja az uniós források felhasználását, ha kell, az elfogadott döntéseket is felülvizsgálják, de remélik, hogy nem kell leállítani már elindult beruházást.

Simor: szükség van a kiadások lefaragására

Simor András szerint a pénzügyi válság kihívásaira hosszú távon csak az adhat megoldást, ha a magyar gazdaság sérülékenysége csökken, erősödik a tudatos kockázatvállalás, az ország bevezeti az eurót, megerősíti a növekedési képességét, s ehhez egyebek között jelentősen csökkenti a jóléti kiadásokat. A versenyképesség javítását segítheti a visszafogott béremelés is. A jegybank elnöke aláhúzta: a lakossági terheket jelentő lépésekre szükség van, mert csak így lehet megállítani a munkahelyek számának csökkenését. Javasolta egyebek között a munkavállalás ösztönzését, a szociális támogatások szigorítását és a nyugdíjkiadások szorosabb korlátok között tartását. Sürgette a versenykorlátozó rendszerek lebontását egyebek között az energiaszektorban, a vasúti és távolsági buszközlekedésben, valamint a közjegyzőknél. Hangsúlyozta: adócsökkentésre szükség van, de csak a kiadások lefaragása után. Kifejtette, hogy a 2000-es évek első felének felelőtlen gazdaságpolitikája után az elmúlt két évében nagy előrelépés történt az egyensúly megteremtésében, radikálisan csökkent a költségvetési és alacsonyabb lett a fizetési mérleg hiánya is.

Pártjavaslatok: Fidesz, KDNP, SZDSZ, MDF

A kormány megszorító csomagja elleni összefogást és egy adócsökkentésen alapuló nemzeti növekedési programot javasolt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a nemzeti csúcsértekezleten. Fontosnak nevezte még a korrupció visszaszorítását és az uniós források átcsoportosítását úgy, hogy a forrásokból a jelenlegi 3,5 százalék helyett 30 jusson a hazai kis- és középvállalkozásoknak. A Fidesz első embere adó- és járulékreformot, foglalkoztatási reformot, fejlesztéspolitikai és oktatási, valamint politikai és kormányzati reformot sürgetett és jelezte, hogy ezekben és csak ezekben a reformkérdésekben hajlandó a Fidesz együttműködni és összefogni. Semjén Zsolt KDNP-elnök azt mondta: fogjunk össze a megszorítások és a bérbefagyasztás ellen.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke elnöke három pontban foglalta össze a szombati nemzeti csúcsértekezleten a liberálisok javaslatát, amely szerint csökkenteni kell a költségvetési kiadásokat, be kell vezetni a költségvetési plafont és szükséges az adóreform. Az MDF egyéves válságkezelési programot javasolt, melynek részeként 2009-ben egy évre felfüggesztenék a 13. havi nyugdíjat, 2008-as szinten tartanák a közalkalmazotti és köztisztviselői béreket, nyugdíjakat, a közszférában eltörölnék az idei jutalmakat, bónuszokat, felfüggesztenék a vállalkozásoknak adott vissza nem térítendő támogatásokat, a családi pótlékot pedig az egy főre jutó jövedelemhez kötnék – mondta el Dávid Ibolya pártelnök.