A holland kendertermesztők évente mintegy 2 milliárd eurót keresnek a termény illegális exportjával. A legfrissebb rendőrségi adatok szerint évente mintegy félmillió tonna kender kerül a határon túlra. Összehasonlításképpen a holland virágkereskedelem exportja évente 5,5 milliárd eurót hoz a konyhára.

A holland illegális kendertermesztés négyötödét exportálják, vagyis az országban megtermelt kendernek mindössze 20 százaléka kerül a hazai, mintegy 400 ezer rendszeres fogyasztóhoz. A hatóságok számára a hazai fogyasztók nem is jelentenének nagy kihívást, sokkal inkább az exporttal együtt járó bűnözés megfékezése.

A külföldi érdeklődés főként Anglia, Belgium, Németország, Skandinávia és újabban a balti államok felől mutatkozik. Az erőteljesebb kereslet egyúttal fel is veri az árakat, és növeli a bűnözést is. Aggodalomra ad okot, hogy a rendőrség szerint az utóbbi időben a „legális” üzleti élet figyelme is a kendertermesztők felé fordul: bankok hajlandóak hitelt nyújtani, az agráregyetemeknek dolgozó mezőgazdasági cégek és laboratóriumok pedig szívesen osztják meg tudományukat a kistermelőkkel, akik optimalizálják a termesztést.

A rendőrség az ellenőrzés fokozásával akar határt szabni az illegális exportnak, elsősorban azokra a „kávéházakra” figyelnek jobban, amelyek legálisan árulhatnak kábítószert. Ezeknek joguk van kábítószert kis mennyiségben értékesíteni és raktározhatnak is kendert, jóllehet a beszerzés a mai napig a szürke zónába tartozik, mert egyáltalán nincs szabályozva. Feltételezik, hogy a coffee shopok készlete egyúttal az exportot is táplálja.