Lados István, a Zuschlag-ügy másodrendű vádlottja a MSZP Vas megyei szervezeteinél történt fiktív tagbeléptetéseinél is részt vett az okiratok meghamisításában az elsőrendű vádlott utasítására – derült ki a vádlott hétfői kihallgatásán.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folytatódott a Zuschlag-per másodrendű vádlottjának kihallgatása. Fodor Endre tanácsvezető bíró a vádlott ügyészség előtt tett vallomásait is felolvasta, amit Lados megerősített. Korábbi kihallgatásán Lados István azt vallotta, hogy fiktív tagok beléptetésével az volt a célja Zuschlag Jánosnak és a megyei elnöki posztra pályázó politikustársának, hogy a korábbi megyei elnököt leváltsák.

Most is elmondta, az eset még 2003-ban történt, amikor egy munkanapján a Képviselői Irodaházban beléptetési jegyzőkönyveket és aláírásokat kellett hamisítani azért, hogy Vas megyében papíron több MSZP tag legyen. Lados szerint jegyzőkönyveket hamisítottak, ahol a jelenléti íveken az aláírásokat Zuschlag János, Őri András negyedrendű vádlott és Szabó Bálint és ő írták alá. A végső cél az volt, hogy Tóth Csaba elnyerje a az MSZP megyei elnöki helyét, amihez a taglétszám fiktív módon történő felduzzasztására volt szükség.

Lados arról beszélt, hogy Tóth már korábban is megpróbálta az MSZP Vas megyei elnökével, Ipkovich Györggyel szemben elnyerni a párt megyei elnöki helyét. Lados szerint Szabó Bálint Tóth Csaba “embere” volt. Beszámolt egy házkutatásról is, amikor a rendőrök a Köztársaság téren, a FIB helyiségeiben iratokat kerestek, amik ott voltak a harmadik emeleten lévő páncélszekrényben, de a rendőrök nem nyittatták ki azokat. Zuschlag utasította a kihallgatásra váró személyeket, hogy mit kell vallani.

Németh Zsolt ügyész tájékoztatásul közölte, hogy a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon korábban a fiktív tagbeléptetéssel kapcsolatban magánokirat hamisítás miatt folytattak büntető eljárást, amit megszüntettek.

“Ezt az anyagot a jelen ügyben eljáró nyomozóhatóság bekérte, majd Lados István vallomásával együtt visszaküldte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságnak, azonban az ügy további fejleményeiről nincs tudomásunk” – mondta a vád képviselője a tárgyaláson.