Több mint háromezer gyalogost, illetve kerékpárost ellenőriztek a rendőrök október első három hetében, a fokozott ellenőrzés tapasztalatai között az fogalmazható meg, hogy figyelmetlenek és óvatlanok a gyalogosok a közutakon, a biciklisek pedig a legtöbb esetben nem a Kresz szabályai szerint közlekednek – közölte Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa kedden.

Az eddigi adatok szerint Borsod megyében október 1-től 20-ig összesen 1.601 gyalogost és 1.472 kerékpárost ellenőriztek a rendőrök. A szabálysértést elkövetők közül 607 gyalogost és 396 kerékpárost figyelmeztettek, míg helyszíni bírságot 44 gyalogossal és 162 biciklissel szemben szabtak ki.

Dobi Tamás arról is beszámolt, hogy a tapasztalatok alapján a gyalogosok többsége vigyázatlanul, hirtelen lép az úttestre, illetve általában a tiltó jelzés ellenére is áthaladnak rajta. Jellemző az is, hogy álló jármű vagy oszlop takarása mögül lépnek ki a közlekedő járművek elé. A kerékpárosoknál a kötelező tartozékok, láthatósági mellények hiányát állapították meg a legtöbbször. A biciklisek által leginkább elkövetett szabálysértések közé sorolhatóak az elsőbbség meg nem adása, az irányváltoztatás, haladás, bekanyarodás szabályainak megszegése.

Emlékeztetett arra, hogy a közlekedésben résztvevők közül a gyalogosok és a kerékpárosok a legveszélyeztetettebbek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, amit az is bizonyít, hogy az esetek jelentős részében a kerékpáros szabályszegő magatartása járult hozzá a tragikus baleset bekövetkeztéhez. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az év elejétől szeptember 30-ig 739 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, ebből 68 esetben volt gyalogos a hibás, és 72 esetben kerékpáros volt az okozó – jegyzete meg Dobi Tamás.

A gyalogosok és a kerékpárosok fokozott ellenőrzése novemberben is folytatódik a megyében.