Mirek Topolánek cseh miniszterelnök bejelentette, hogy mindent megtesz azért, hogy Csehország még ebben az évben, az EU soros elnöki tisztségének januári átvétele előtt ratifikálja a Lisszaboni Szerződést.

Az EU soros elnöki tisztségét 2009 januárjától Csehország veszi át Franciaországtól, ezért a miniszterelnök szerint különösen fontos, hogy Csehország még idén ratifikálja a Lisszaboni Szerződést. „Soros elnökként meglehetősen nehéz lenne úgy tárgyalni a Szerződés jóváhagyásáról Írországgal, hogy azt maga a soros elnök sem ratifikálta még” – mondta Topolánek.

Csehország, Írország, Lengyelország, Németország és Svédország kivételével eddig összesen 22 tagállamban fejeződött be a ratifikációs folyamat, azonban a Lisszaboni Szerződés életbe lépéséhez mind a 27 tagállamnak meg kell erősítenie azt.

Csehországban a képviselőház tavaszi jóváhagyása után a konzervatív Polgári Demokratikus Párt (ODS) képviselőinek javaslatára a szenátus az alkotmánybíróság elé utalta a dokumentumot, annak megvizsgálására, nincs-e ellentétben a cseh alkotmánnyal. Prága jelenleg az alkotmánybíróság döntésére vár – mely október végére, november elejére várható – a ratifikációs folyamat befejezésére (a felsőházi megerősítésre) csak ezután kerülhet sor.

A Lisszaboni Szerződés csehországi ratifikálását nehezíti, hogy Topolánek pártja, az ODS sem egységes a szerződés támogatásával kapcsolatban, és a köztársasági elnök, a hírhedten euroszkeptikus Václav Klaus cseh elnök sem támogatja azt.