A VIII. kerületi önkormányzat szerint rugalmasabbá kellene tenni több jogszabályt ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek az egyik bérházban történt balesethez hasonló szerencsétlenségek – mondta el Józsefváros alpolgármestere az MTI-nek szerdán.

A Rökk Szilárd utca egyik bérházában a második emeletről kedden leszakadt több lépcsőfok, a balesetben egy 85 éves – a harmadik emeleten lakó – nő életét vesztette.

Gotthard Gábor emlékeztetett arra: a bérházat a legutóbb 1930-ban újította fel akkori tulajdonosa.

Az alpolgármester elmondta: a tragédia – úgy tűnik – megelőzhető lett volna, ha a társasház el tudja végeztetni a régóta tervezett felújítást, amire egyébként pénze is volt. Egy vállalkozás ugyanis a bérház tetőterének tulajdonjogáért felújította volna a pincétől a padlásig az épületet, és liftet is épített volna a bérházba.

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló jogszabály alapján az elidegenítéshez a tulajdonosok száz százalékának hozzájárulása szükséges, ebben az esetben azonban egy tulajdonos nem járult hozzá ehhez, és ez akadályozta meg a beruházást – mondta az alpolgármester.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elidegenítésről szóló tulajdonosi döntést a bíróság sem pótolhatja ítéletével, így meg kell vizsgálni, hogy az ingatlan-nyilvántartásról szóló szabály mellett hogyan lehetne módosítani a Polgári törvénykönyvet a hasonló tragédiák megelőzése érdekében.

Mint mondta, gondos, alapos előkészítés után lehet megállapítani, hogy mely jogszabályokat kellene – a társasházak tekintetében – rugalmasabban megfogalmazni.

Emlékeztetett arra: a társasházi törvény sem ír elő 100 százalékos tulajdonosi döntéseket, megelégszik például egyes esetekben a négyötödös többséggel.

Az önkormányzat egy-két héten belül áttekinti a vonatkozó jogszabályokat és elkészíti a szükséges módosítások szövegét, amit majd felterjesztenek az Országgyűlésnek.

Gotthard Gábor azt mondta, sok helyen – és nemcsak a Józsefvárosban, hanem a többi belvárosi kerületben – a közös tulajdonú helyiségek (tetőtér, alagsori helyiség) tulajdonjogának értékesítésével tudnák előteremteni a lakók a házak felújításához szükséges pénzt. Mint mondta, ő maga is több tucat olyan esetről tud a Józsefvárosban, amikor egy tulajdonos akadályozta meg az épület felújítását.

Az alpolgármester emellett javasolja a képviselő-testületnek, hogy kezdődjön meg a kerületben – tulajdonviszonyokra tekintet nélkül – a hasonló épületek műszaki felmérése, a statikusok vizsgálják meg az épületeket a hasonló balesetek elkerülése érdekében.

Mint mondta, az önkormányzat felelőséggel tartozik a kerületben lakókért, és nem engedhető meg, hogy valamely lakó önös érdekből megakadályozza az épületek felújítását.