Az Európai Parlament “gondolatszabadságért” adományozott Szaharov-díját idén Hu Csia, kínai politikai aktivista nyerte – jelentette be csütörtökön Strasbourgban Hans-Gert Pöttering, az EP elnöke.

Az idei elismerést, melyet huszadik alkalommal ítélt oda az EP, december 17-én adják át Strasbourgban – közölte Hans-Gert Pöttering az EP plenáris ülésén tett bejelentése kapcsán. A Szaharov-díjjal olyan kivételes személyiségeket tüntet ki az Európai Parlament, akik az intolerancia, a fanatizmus és az elnyomás ellen harcolnak. “A díjazottak Andrej Szaharovhoz hasonlóan megmutatták, mennyi bátorságra van szükség az emberi jogok és a szólásszabadság védelme érdekében”.

„Hu Csia díjazásával az Európai Parlament a kínai emberjogi aktivisták szilárd és rendületlen kitartását díjazza, akik a kínai rezsim elnyomása ellenére kitartanak” – indokolta a döntést Pöttering. Az idei Szaharov-díj nyertese ismert emberi jogi aktivista és másként gondolkodó a Kínai Népköztársaságban. Hu Csia sok egyéb mellett, környezetvédelem melletti elkötelezettségéről, az AIDS-esek jogainak védelmezőjeként is ismert, de felemelte szavát a 1989-es Tienanmen téri mészárlások hivatalos kivizsgálása érdekében, valamint a „mezítlábas ügyvédek mozgalmának” is koordinátora volt.

Azelőtt is számtalanszor letartóztatták már a kínai hatóságok, de miután 2007 novemberében az EP Emberi Jogi albizottságának képviselőivel konferenciabeszélgetést folytatott az emberi jogokról az olimpiai játékok kapcsán, az államhatalom elleni cselekedetei miatt 2008. április 3-án három és fél év börtönbüntetésre ítélték. Bebörtönzése ellen világszerte tüntettek, az EP pedig 2008 januárjában parlamenti állásfoglalásban követelte szabadon bocsátását.

A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díj Andrej Szaharov szovjet fizikus és ellenzéki politikai gondolkodó után kapta a nevét, s 1988 óta ítéli oda évente az EP magánszemélyeknek és szervezeteknek, akik számottevően járultak hozzá az emberi jogok védelméhez vagy a demokráciához. A huszadik évforduló tiszteletére idén december 16-ára az eddigi összes díjazottat meghívják Strasbourgba, valamint a másnapi átadási ünnepségre. A díj mellé a nyertes Hu Csia 50 ezer eurót is kap.

Az eddigi díjazottak

1988 Nelson Mandela és Anatolij Marcsenko (posztumusz)
1989 Alexander Dubcek
1990 Aung San Suu Kyi
1991 Adem Demaçi
1992 Las Madres de la Plaza de Mayo
1993 Oslobodjenje
1994 Taslima Nasreen
1995 Leyla Zana
1996 Wei Jinsheng
1997 Salima Ghezali
1998 Ibrahim Rugova
1999 Xanana Gusmão
2000 ¡Basta Ya!
2001 Izzat Ghazzawi, Nurit Peled-Elhanan and Dom Zacarias Kamwenho
2002 Oswaldo José Payá Sardiñas
2003 Kofi Annan ENSZ főtitkár és az ENSZ dolgozói
2004 Fehérorosz Újságírók Szövetsége
2005 Nők Fehérben, Hauwa Ibrahim, Riporterek Határok Nélkül
2006 Alekszander Milinkevics
2007 Salih Mahmoud Mohamed Osman