Mégis készülhet az idén új adómódosítási csomag, tekintettel arra, hogy a szerdai ötpárti találkozón konszenzus alakult ki arról: az adózás egyszerűsítéseit és a gazdaság kifehérítésére szolgáló intézkedéseket meg kellene őrizni a korábbi adócsomagból – írta a hétfői Világgazdaság.

A kormány által a korábbi adócsomagból kimentett passzusok közül a lap szerint a legjelentősebb a jó adósok listájáról szóló kezdeményezés. A módosítás lényege: a listán szereplő adózók számára még közbeszerzések esetén sem lenne kötelező a nullás adóigazolás bemutatása – olvasható a cikkben.

A lap megállapítása szerint a költségvetéshez kapcsolódó törvény átfésülésekor az tűnik ki, hogy a kormány csak olyan adójogszabály-módosításokat hagyott meg, amelyek egyáltalán nem érintik a költségvetési bevételeket.

Ilyen például a közteheralapok egységesítése – emeli ki a lap, utalva arra, hogy jövőre a munkaadók járulékát és a szakképzési hozzájárulást a tb-járulék alapja után, a munkavállalói járulékot pedig az egyéni egészségbiztosítási járulékalap szerint kell fizetni.