Az ausztrál Bevándorlási és Állampolgársági Miniszter, Chris Evans szenátor, október 2-i nyilatkozata szerint az Európai Unió tagállamainak turistái és üzletemberei számára hamarosan új lehetőség nyílik arra, hogy egy egyszerű online látogatói-vízumszolgáltatás segítségével utazhassanak Ausztráliába.

Az új Európai Uniós eVisitor online szolgáltatás, mely október 27-én lép működésbe, lehetővé teszi a 27 EU-s tagállam polgárai számára, hogy ingyenesen kérelmezzék az eVisitor vízumot az interneten keresztül.

„Az ausztrál állampolgárok jelenleg vízummentesen utazhatnak az EU-s országokba, amit 2008 és 2009-ben megközelítőleg egymillió Európába utazó ausztrál élvez majd” – nyilatkozta Evans szenátor.

„Az Európai Unió teljes terjedelmére kibővített eVisitor szolgáltatás Ausztrália azon reformtörekvéseinek kiteljesedése, hogy kölcsönös, rövid időszakra vonatkozó beléptetési rendszert biztosítson az Ausztráliába látogató EU-s állampolgárságú turisták és üzletemberek számára.”

„E szolgáltatás megkönnyíti és felgyorsítja az online jelentkezést, és lehetőséget nyújt az eVisitor vízum tulajdonosai számára, hogy egy 12 hónapos időszakon belül, többszöri alkalommal maximum három hónapot töltsenek Ausztráliában turistaként vagy üzleti céllal.”

A turizmusért felelős miniszter, Martin Ferguson, szerint az eVisitor online szolgáltatás fellendíti Ausztrália 38,9 milliárd dolláros idegenforgalmát.

„Az a tény, hogy évente több mint 1,2 millió EU-s állampolgár számára válik egyszerűbbé az Ausztráliába való utazás, ösztönzőleg hat a turizmusra, erősíti a kulturális kapcsolatokat és megkönnyíti az üzleti lehetőségeket a kereskedelmi partnerekkel” – mondta Ferguson miniszter.

Evans szenátor azt is elmondta, hogy a turistavízum-igénylési díj 2007-es évi, EU-s állampolgárokra vonatkozó eltörlése óta folyamatosan nő az Európai Unióból érkező igénylések száma.

Előreláthatólag 260 000 eVisitor jelentkezésre lehet számítani ez év októberétől 2009 júliusáig.

Evans szenátor kifejtette, hogy a vízumigénylés folyamatának egyszerűsítése és kényelme párosul technológia fejlesztésekkel és hatékonyabb biztonsággal is, amely Ausztrália fejlett biztonsági és bevándorlási ellenőrző rendszerét fokozza.

Az eVisitor vízumigénlyési szolgáltatások október 27-től elérhetőek az alábbi honlapon: www.immi.gov.au/…visitors.htm