Nem tarthatnak nyitva Salgótarjánban a szeszes italt forgalmazó üzletek 22 és 6 óra között – az erről szóló, kedden elfogadott rendelet január 1-jén lép hatályba.

Kádár Zsombor jegyző elmondta: nem esnek a korlátozás alá azok az üzemeltetők, akik vállalják, hogy üzleteikben nem árulnak ebben az időben szeszes italt. Szabálysértés miatt ötvenezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki azokra, akik megszegik a rendeletet – tette hozzá.

Az önkormányzat azért döntött a korlátozásról, mert főként péntek és szombat éjszakánként rendszeresek – elsősorban a belvárosban – az ittas fiatalok randalírozásai.

Noha a képviselők egyhangúlag szavazták meg a javaslatot, voltak fenntartásaik annak eredményességét illetően.

Dóra Ottó, az MSZP frakcióvezetője szerint egyrészt “eléggé kreatívak” az érintett fiatalok ahhoz, hogy megoldják az ital beszerzését, másrészt fennáll annak veszélye, hogy a kereskedelmi egységek jogilag próbálnak majd fellépni a rendelet ellen.

Ercsényi Ferenc (SZDSZ) rámutatott arra: a meglévő szabálynak kellene érvényt szerezni, ugyanis van hatályos önkormányzati rendelet, amely tiltja a közterületen történő alkoholfogyasztást. Azt a hasonlatot alkalmazta: a mostani döntés olyan, mintha a graffitik miatt betiltanák a festékek vásárlását.

Erre a jegyző úgy reagált: “nem ugyanaz a társadalmi felháborodás a két problémával kapcsolatban”.

Bercsényi Lajos (Fidesz-KDNP), a megyei Szent Lázár Kórház főigazgatója azt mondta: a “tiltott tevékenység lehetőségének csökkentéseként” értelmezi a rendeletet. Arra hívta fel a figyelmet, hogy már gyermekkorúakat visznek be alkoholmérgezéssel minden héten a kórházba.