Ügyvédi irodák és civil szervezetek közeledésének gyümölcse a novemberi Európai Pro Bono Fórum, mely az ügyvédi önkéntesség legnagyobb európai fóruma.

A Public Interest Law Institute (PILI) programja világszerte lehetőséget biztosít ügyvédeknek és ügyvédi irodáknak, hogy hozzájáruljanak a civil társadalom fejlődéséhez. A PILI november 5-én Budapesten rendezi meg az Európai Pro Bono Fórumot, amelynek célja, hogy Európa-szerte növelje a önkéntes ügyvédi (pro bono) kezdeményzések számát.

A Fórum az egyetlen jelentős ügyvédi találkozó Európában, mely az önkéntes ügyvédi munka népszerűsítését szolgálja. Egyre több európai ügyvéd keresi ugyanis a lehetőséget arra, hogy önkéntesként segítsen, ugyanakkor problémát okoz, hogy kapcsolatba lépjenek a leginkább rászorultakkal. A civil szervezetek, melyek elszegényedett és hátrányos helyzetű társadalmi csoportokkal foglalkoznak, ismerik ugyan e csoportok igényeit, de számukra éppen korlátozott anyagi lehetőségeik okán érhető el nehezen a jogi képviselet.

Habár az Egyesült Államokban a szervezett ügyvédi önkéntesség jelentős hagyományokkal rendelkezik és az elmúlt években az Egyesült Királyságban is gyorsan terjedt, a világ más részein meglehetősen lassú folyamat. Európában az ügyvédi önkéntesség iránt elköteleződés növekszik, melynek jele, hogy ügyvédi irodák növekvő számban támogatják a PILI törekvéseit. ” A Fórum lehetőség ügyvédi irodák és civil szervezetek számára, hogy hosszútávú együttműködést alakítsanak ki “- hangsúlyozza a PILI alapítója és ügyvezető igazgatója, Ed Rekosh. “Egyesítve erőforrásaikat, az üzleti és a civil szektor kézzelfoghatóan nagyobb jogi segítséget biztosíthat a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok számára.“

Az Európai Pro Bono Fórumon várhatóan több mint 130 európai és tengerentúli ügyvéd és civil szervezet képviselője találkozik Budapesten. A 19 jelentős ügyvédi iroda támogatásával létrejött konferencián interaktív műhelymunkákon segítik a civil szervezeteket, hogy könnyebben azonosíthassák jogi szükségleteiket. A tavaly megrendezett első Európai Pro Bono Fórum (2007 október) során a civil szervezetek és az ügyvédek kapcsolatteremtése mellett bemutatásra került számos ügyvédi kezdeményezés, melyek célja, hogy a társadalom szélesebb rétegei számára is elérhetővé váljanak bizonyos jogi szolgáltatások. Az idei fórum – hangsúlyozottan Európára fókuszálva- az első sikeres lépésekre építve bemutatja azokat az ügyvédi irodákat is, melyek már segítenek civil szervezeket.

Köves Péter, a Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE) elnöke, köszöntőjében méltatja az ügyvédi kamarák kiemelkedő szerepét, melyet az ügyvédi önkéntesség népszerűsítésében végezhetnek.

A Fórum a PILI számos programja közül az, amelynek célja, hogy kiaknázza az Európai pro bono fejlesztésének lehetőségét. A PILI számos pro bono központot “partnerközvetítő szolgálatot“ működtet, melyeken keresztül a civil szervezetek jogi kérdéseket juttathatnak el önkéntes ügyvédeknek.