Az Alkotmánybíróság helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) azon határozatát, amellyel a testület hitelesítette a jelenlegi Országgyűlés feloszlatására irányuló országos népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét.

Az OVB májusban hitelesítette a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány által benyújtott kezdeményezést. A hitelesített íven az szerepel: “Kezdeményezzük, hogy a 2006-ban alakult Országgyűlés kimondja a feloszlatását.”

A Népszabadság csütörtökön írt arról, hogy a határozat ellen kifogásokat nyújtottak be, ám az Alkotmánybíróság előző nap nyilvánosságra hozott határozatában helybenhagyta az OVB döntését, mert álláspontja szerint a kérdés a parlament hatáskörébe tartozik, s nem kifogásolható, hogy a kezdeményezést nem magánszemély, hanem társadalmi szervezet nyújtotta be.

Három alkotmánybíró – Bragyova András, Holló András és Kiss László – különvéleményt jelentett be, egyebek mellett azzal érvelve, hogy népi kezdeményezés csak törvény megalkotásra irányulhat.

(Az Alkotmánybíróság honlapján közzétett határozatban|javascript:doc(‘/content/hu/frisshat/05270804.htm’)) Bragyova András azt írta: a döntés alapján “az Országgyűlés ötvenezer támogató aláírás összegyűjtése esetén köteles lenne napirendjére tűzni a Mormon könyve megtárgyalását éppúgy, mint a Hungarizmus programját, vagy egy, az UFO-król szóló jelentést, netán a Pythagorász tételt, vagy a sumér-magyar rokonság kérdését”.

Népi kezdeményezés esetén két hónapon belül ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni. Ha az aláírásgyűjtés érvényes, akkor az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie a kérdést.