Az építésügyi törvény szigorítását szeretné elérni a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület; a kezdeményezéshez csatlakozott Gegesy Ferenc, az SZDSZ-ből nemrégiben kilépett IX. kerületi polgármester is.

Gegesy Ferenc csütörtökön elmondta, a szigorításra azért volna szükség, mert gyakran előfordul, hogy egy-egy nagyberuházás során károk keletkeznek a környező lakóházakban. A vétlen lakók viszont kárigényüket nem tudják érvényesíteni, mert a jelenlegi törvényi szabályozás nem ad lehetőséget erre.

Hozzátette, hogy ilyen jogi eszközök az illetékes önkormányzatok kezében sincsenek.

A polgármester szerint a civil szervezet nyolc pontból álló javaslata többek között azt tartalmazza, hogy a felelősségbiztosítás (építésszerelési biztosítás) legyen nyilvános. A használatbavételi engedély kiadása ne csak életveszély esetén legyen megtagadható, szerepeljen kötelező teljesítendő feltételként a környezetben okozott kár kompenzálása is – tette hozzá.

Tisztázni kell, hogy a beruházó által létrehozott projektcég felszámolása utáni helyzetben ki fogja az új társasháznak a törvényben biztosított garanciát és szavatosságot biztosítani – mondta Gegesy Ferenc.

Hozzátette: az is szükséges volna, hogy az építéshatóság tegye kötelezővé a beruházónak résfalazás (horgonyzás) esetén az érintett területek tulajdonosainak hozzájárulását, hiszen a horgonyok mélyen bemennek a szomszédok területe alá.

Amennyiben a beruházó és a károsultak a kártérítés összegében nem tudnak megegyezni, akkor a lakóközösségek perindítása legyen díjtalan, vagy kedvezményes díjazású.

Csak a beruházó köthesse meg saját maga javára a kötelező épületszerelési biztosítást, ne a kivitelezők, “így ezzel megszűnne az egymásra mutogatás” – fogalmazott a polgármester.

Továbbá – tette hozzá Gegesy Ferenc – meg kell szüntetni azt az egyoldalúságot, hogy míg a károsultak akár magánszemélyként, akár társasházként, akár önkormányzatként független igazságügyi szakértőt vesznek fel igazságuk védelmében, addig a biztosítók saját alkalmazottaikkal számoltatják ki, hogy az anyacég mennyit fizessen.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a civil szervezet által összeállított javaslatról már elkezdődött egy szélesebb egyeztetés: szerdán összeültek a belső pesti kerületek képviselői (V., VI., VII., VIII., és IX. kerület), valamint az anyagot jogászok is tanulmányozzák, hogy minél előbb kialakulhasson a törvénymódosítási kezdeményezés.

Erre már két hónapon belül sor kerülhet – tette hozzá.