A Szigetvári Városi Bíróság november 19-én kezdi tárgyalni a két évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő Toller László szocialista politikus gondnokság alá helyezésének ügyét – közölte a bíróság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Hajdú István beszámolt arról, hogy a per jövő év januárban kezdődött volna, de az illetékes bíró annak jelentőségére és a média érdeklődésére tekintettel úgy döntött: soron kívül tárgyalja.

Hozzátette, a Toller László alperest képviselő kirendelt ügygondnok zárt tárgyalást kért, erről a későbbiekben a bíró dönt. Az orvos szakértőt kirendelték, az ő szakvéleménye perdöntő, s ha november 19-re elkészül, már aznap megszülethet a helyt adó, vagy elutasító határozat.

Pécs volt polgármesterének gondnokság alá helyezését a szekszárdi gyámhivatal indítványozta a közelmúltban, keresetét az elmúlt hónapokban lefolytatott vizsgálata, a politikus állapotáról szóló orvos szakértői vélemény alapján adta be a bírósághoz.

Toller László cselekvőképtelenné nyilvánítását tavaly novemberben, egy névtelen levélíró kérte a pécsi gyámhivataltól. Mivel az önkormányzat elfogultságot jelentett, a közigazgatási hivatal a szekszárdi gyámhivatalt jelölte ki az eljárás lefolytatására.

A pécsi gyámhivatal munkatársa idén januárban általánosságban azt mondta, a szabályok szerint cselekvőképtelenné nyilvánítás esetén a hatóság felszólítja az érintett legközelebbi hozzátartozóit, kezdeményezzék a bírósági eljárást. Ha ennek hatvan napon belül nem tesznek eleget, a gyámhivatal beszerzi a szükséges iratokat, orvosi véleményeket és maga fordul a bírósághoz, amely gondnokság alá helyezheti az érintettet.

A cselekvőképtelenséget kizáró gondnokság alá helyezés Toller esetében azt jelentené, hogy elveszíti parlamenti mandátumát. A képviselő egyébként ez év elejétől tiszteletdíjat már nem kap, miután felesége nem írta alá helyette a vagyonnyilatkozatát.

Toller Tünde akkor egy vele készült interjúban arra a kérdésre, hogy kezdeményezték férje cselekvőképtelenné nyilvánítását, miközben ezt ő maga is megtehette volna, azt válaszolta: neki “esze ágában sem volt” ezt tenni.

“Nem viselném el, hogy csak egy testként tartsák nyilván, amíg itt van közöttünk. Ő a gyermekem édesapja, és továbbra is töretlenül bízom a felépülésében” – közölte.

Toller László és szolgálati gépkocsijának vezetője 2006. június 9-én, Dombóvár közelében szenvedett balesetet, amikor egy szemből érkező, két teherautót előző személygépkocsival való ütközést próbálták elkerülni. A sofőr később a kórházban belehalt sérüléseibe, a politikus pedig tartós egészségkárosodást szenvedett.

Az országgyűlés mentelmi bizottsága még júniusban nyújtotta be a parlamentnek azt a három javaslatot, amely az alkotmányt, az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényt és a házszabályt módosítaná. Az új szabályozás értelmében az országgyűlési képviselő megbízatása megszűnne, ha egy évig nem vesz részt az országgyűlés ülésén, és ennek bekövetkezéséről a képviselők kétharmadának kellene szavaznia.

Az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény pedig úgy módosulna, hogy ha a képviselő megbízatása cselekvőképességét korlátozó vagy kizáró gondnokság alá helyezése miatt megszűnik, továbbá ha súlyos betegsége vagy balesete következtében munkaképtelenségét, teljes körű rokkantságát megállapították, vagy saját megítélése szerint a közszereplésre nyilvánvalóan alkalmatlanná vált, és emiatt megbízatásáról lemond, akkor is még fél évig megkapná az előző hat havi tiszteletdíjának átlagát. Az országgyűlési képviselő halála esetén pedig özvegyét vagy örökösét egy összegben illetné meg a féléves fizetés.

Jelenleg két országgyűlési képviselő beteg tartósan. Toller Lászlón kívül még Horn Gyula, de a Fidesz több ponton is aggályosnak tartja a mentelmi bizottság által előkészített módosításokat, így azokban további egyeztetésekre lesz szükség.