Súlyos, erőszakos cselekmények, túlterhelt és alulfizetett személyzet, lerobbant zárkák, életveszélyes elektromos hálózat. Korszerű zárkák, jó ellátás, rendszeres foglalkoztatás, erőszakmentes légkör. Két véglet abból, amit az ombudman munkatársai a fiatalkorúak büntetésvégrehajtási intézeteiben tapasztaltak.

Szabó Máté azután rendelt el hivatalból vizsgálatot, hogy 2007 októberében a tököli büntetésvégrehajtási intézetben egy fiatalkorú elítéltet megöltek a zárkatársai. Statisztikai adatok szerint a fogvatartottak közötti – egyre növekvő számú – súlyos, erőszakos cselekményeket elsősorban Tökölön és Szirmabesenyőn követték el, Pécsen és Kecskeméten nem történt ilyen eset. A fogvatartottak ott fordulnak egymás ellen, ahol a zárkák túlzsúfoltak, lerombolt állapotban vannak, továbbá kevés és túlterhelt a személyzet, Tökölön például mindössze két pszichológus foglalkozik hétszáz fogvatartottal. Az ombudsman a helyszíni vizsgálat tapasztalatai alapján megállapította, hogy a kis létszámú intézetben, egy-két-három fős zárkában való elhelyezés biztosítja a fiatalkorú fogvatartottak speciális jogainak az érvényesülését. A fogvatartottak egymással szembeni agressziója nem tartozik hozzá a büntetés végrehajtásához, azt az államnak minden lehetséges eszközzel meg kell akadályoznia.

Az ombudsman arra a következtetésre jutott, hogy Tökölön és Szirmabesenyőn a fiatalkorú fogvatartottak elhelyezése közvetlenül veszélyezteti az élethez és az emberi méltósághoz, valamint sérti az állami védelemhez és gondoskodáshoz való, a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődésükhöz szükséges alkotmányos jogaikat. A biztos ezért az igazságügyi és rendészeti miniszterhez fordult, és konkrét intézkedési tervet kért a fiatalkorúak törvényes fogvatartásának biztosítására.

A megyei úgynevezett „előzetesházakban” még rosszabb a helyzet. Az előzetes letartóztatás végrehajtására szolgáló intézetekben nagy a zsúfoltság, a vizsgált háromban – Kecskeméten, Pécsen és Debrecenben – elképesztően rosszak az állapotok. Kecskeméten egy kétszemélyes zárkában öt fogvatartottat, Pécsen egy egyszemélyes zárkában hat – szabálysértést elkövető – személyt helyeztek el, két háromemeletes ágyon. A napi egy órás sétán kívül szinte csak a könyvtár ad némi programlehetőséget. A megyei intézetekben elhelyezett fiatalkorúak számára nincs speciális foglalkozás.

Az ombudsman megállapította, hogy az előzetesházak átlagosan 200 százalékos „zsúfoltsága”, és a fogvatartottak három emeletes ágyakon való elhelyezése embertelen, megalázó bánásmódot illetve büntetést jelent. Az előzetes letartóztatás nem lehet előrehozott büntetés – szögezte le a biztos, aki ezügyben is a minisztertől kért megoldást.

Az előzetesen letartóztatott fiatalkorúakat is fogadó javítóintézetekben tapasztalt helyzet sokkal kedvezőbb volt, bár a Legfőbb Ügyészség egy tavalyi megállapítása szerint a létszámproblémák miatt szükség volna egy újabb ilyen intézet megnyitására. Az ombudsman álláspontja szerint az előzetes letartóztatás bv. intézetben való végrehajtása csak a legsúlyosabb esetekben indokolt, ezért újabb javítóintézet kialakítására irányuló ajánlást tett a szociális és munkaügyi miniszternek, és arra kérte a Legfelsőbb Bíróság vezetőjét, valamint a legfőbb ügyészt, hogy a vizsgálat megállapításairól tájékoztassák a fiatalkorúak ellen büntetőeljárást folytató bírákat és ügyészeket.