A parlamenti pártok megállapodtak költségvetési plafontörvény lényeges pontjaiban a vasárnap Budapesten tartott egyeztetésen; az SZDSZ támogatja a Fidesz miniszterek anyagi felelősségéről szóló módosító indítványát.

A pártok azt kérik a kormánytól, hogy zárt tárgyaláson, még a hét elején ismertesse velük a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő megállapodás részleteit.

Ezzel összefüggésben Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azt javasolta, a költségvetési bizottság ülésén tartsák a beszámolót.

Az egyeztetést kezdeményező Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője elmondta, a 2009-es költségvetési törvényjavaslatban szereplő kiadási főösszeg teljesíti a pártja által kezdeményezett plafontörvény kritériumait. Megjegyezte, a Fidesz ahhoz kötötte a 2009-re vonatkozó kiadási főösszeggel kapcsolatos támogatását, hogy megismerje az IMF-megállapodás részleteit.

Hozzátette: 2010-ben és 2011-ben az állami kiadások, az előző évihez képest, az inflációval és a nemzeti össztermék (GDP) növekedésének a felével emelkedhetnek.

Kóka János elmondta, megállapodtak a büdzséről szóló törvényjavaslatot véleményező, a Fidesz által javasolt költségvetési tanács létrehozásáról, de az MSZP kezdeményezte költségvetési hivatalról nem született megállapodás.

Varga Mihály közölte, a Fidesz továbbra sem támogatja a szocialisták költségvetési hivatal létrehozására vonatkozó javaslatát.

A liberális párt is egyetértett a Fidesz azon javaslatával, miszerint a kormány tagjai személyes anyagi felelősséget viseljenek azért, hogy ha az állam kiadásai, a költségvetési hiány magasabb lesz a tervezettnél.

Varga Mihály kifejtette: ha egy adott esztendő költségvetése tételesen eltér az Országgyűlés által elfogadottól, akkor – mértéktől függően – a minisztereknek anyagi felelőssége lenne. Ha egy esztendő államháztartási hiánya 1,5 százalékkal tér el a törvénybe foglaltaktól, akkor az illetékes miniszter hat havi fizetését veszítené el.

A javaslat másik fontos eleme a költségvetés manipulálására vonatkozik, amelynek büntetőjogi következménye lenne – közölte a politikus.

Az MSZP és az MDF egyeztetésen jelen lévő képviselőjének nem volt felhatalmazása, hogy ebben a kérdésben nyilatkozzon.

Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője az MTI érdeklődésére azt mondta, tudomásul veszik a költségvetési tanács létrehozását, de szükségesnek tartják, hogy a törvény működéséhez szükséges feltételeket is biztosítsák.

Az egyeztetésen a nyilatkozókon kívül az SZDSZ részéről Horn Gábor ügyvivő, míg az MDF részéről Göbölyös István szakértő volt jelen.

Az ülést követően a KDNP-s Hargitai János közölte, támogatják a Fidesz egyeztetésen kifejtett álláspontját.