Megkezdődik a 2009-es költségvetés vitája ma az Országgyűlésben.

A napirendi javaslat szerint a jövő évi költségvetés második, átdolgozott változatát vitatják meg a képviselők, de ennek lényeges adatain máris változtatott a tárca.

A jövő évi büdzsében a bevétel az átdolgozott változathoz képest is 323 milliárd forinttal csökken, a GDP csökkenése 1 százalék, az infláció 4,5 százalék lesz, az export 3,9 százalékkal növekszik, a reálbérek 2,7 százalékos, a beruházások 0,9 százalékos visszaesése várható.

A kiadások a tervezetthez képest 400 milliárd forinttal mérséklődnek, így 2009-ben az eredmény szemléletű (ESA’95) GDP arányos hiány 2,6 százalékra módosul a korábban várt 2,9 százalékkal szemben.

A büdzsé általános vitája a miniszteri expozéval, az Állami Számvevőszék és a költségvetési bizottság véleményének ismertetésével kezdődik. Az előterjesztést harmincórás időkeretben, kedden, szerdán és csütörtökön vitatja meg az Országgyűlés.

Döntés lesz a Sólyom László köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött, az amerikai vízummentességgel összefüggő törvényjavaslatról. Az államfő azért küldte vissza a parlamentnek az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás kihirdetéséről szóló jogszabályt, hogy a magyar bűnügyi nyilvántartás helyzetét rendezze a Ház.