A pénzügyi szektornak is saját maastrichti kritériumrendszere kell, hogy legyen – vélekedik a BruxInfónak adott interjúban Karel Lannoo, a brüsszeli Centre for European Policy Studies (CEPS) vezető szakértője, aki szerint minél előbb létre kellene hozni a pénzügyi felügyeletek európai rendszerét.

Az Európai Unió minden szinten teljesen alábecsülte a pénzügyi válságot – állítja egy neves brüsszeli kutatóintézet második számú vezetője, aki mindenekelőtt az Európai Bizottságot bírálja azért, mert vélhetően belső viták miatt elmulasztotta a fogyasztók számára fontos jogszabályi kezdeményezések megtételét. Karel Lannoo, a Centre for European Policy Studies (CEPS) szakértője szerint a Bizottság “béna kacsa” módjára viselkedett, amikor késlekedett a bankbetétekre vonatkozó állami jótállás minimális szintjének felemeléséről szóló javaslat előterjesztésével, lényegében megfeledkezve a hétköznapi emberekről.

„A betétgarancia ügye már 2007. szeptembere óta napirenden volt. Már sokkal előbb kezdeményeznie kellett volna Brüsszelnek a jogszabály módosítását” – szögezte le a CEPS elemzője. A neves pénzügyi szakértő a bankfelügyeleti rendszer módosításáról előterjesztett javaslattal is elégedetlen, nem tartja eléggé ambiciózusnak és azt szorgalmazza, hogy a központi bankok európai rendszeréhez hasonlóan hozzák létre a pénzügyi felügyeletek európai rendszerét. Ez nem lenne egyenlő a többek között a magyar miniszterelnök által is hosszabb távon szorgalmazott egységes európai bankfelügyelettel, hanem egyfajta kétszintű rendszert jelentene, amelyen belül megoszlanának a felelősségi körök egy európai központ és a nemzeti bankfelügyeletek között. „Ha ilyen felügyeletünk lett volna, tudtuk volna, hogy az európai bankok mennyire vannak kitéve a rossz minősítésű hiteleknek” – tette hozzá.